Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rydze kwaszone

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

rydze 1 kg
sól 4 dag
cukier 1 łyżeczka
woda 1/2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Rydze kwaszone

Oczyszczone kapelusze grzybów włożyć do sporej ilości wrzącej wody, lekko osolonej i gotować 10-12 minut następnie odcedzić i przelać zimną wodą. W kamiennym garnku układać grzyby kapeluszami do góry, posypywać solą. Wodę z cukrem zagotować i wlać do grzybów. Przykryć dopasowanym talerzykiem, obciążyć słoikiem napełnionym wodą, przykryć sciereczką i pozostawić do ukwaszenia.Gdy grzyby będą ukwaszone, można przełożyć je do małych słoiczków, zalać zalewą od grzybów i zapasteryzować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 15.11.2013 17:07
Ciekawy pomysł na rydze.
Katarzyna59 21.01.2013 12:37
fajne
jeta72 12.05.2011 09:06
dla mnie też , takich jeszcze nie jadłam;)
ewelina/bunia 21.03.2011 12:58
hmm dla mnie nowość
Monika193
Monika193 14.11.2010 17:15
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak