Rydze kwaszone

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • rydze

    1 kg
  • sól

    4 dag
  • cukier

    1 łyżeczka
  • woda

    1/2 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oczyszczone kapelusze grzybów włożyć do sporej ilości wrzącej wody, lekko osolonej i gotować 10-12 minut następnie odcedzić i przelać zimną wodą. W kamiennym garnku układać grzyby kapeluszami do góry, posypywać solą. Wodę z cukrem zagotować i wlać do grzybów. Przykryć dopasowanym talerzykiem, obciążyć słoikiem napełnionym wodą, przykryć sciereczką i pozostawić do ukwaszenia.Gdy grzyby będą ukwaszone, można przełożyć je do małych słoiczków, zalać zalewą od grzybów i zapasteryzować.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IlonaAlbertos 15.11.2013 17:07
Ciekawy pomysł na rydze.
Katarzyna59 21.01.2013 12:37
fajne
jeta72 12.05.2011 09:06
dla mnie też , takich jeszcze nie jadłam;)
ewelina/bunia 21.03.2011 12:58
hmm dla mnie nowość
Monika193 14.11.2010 17:15
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat