Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rybne placki

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filety rybne 300 g
sok z cytryny
cebula 1 szt
czosnek 1 szt
tymianek 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/4 łyżeczki
mąka 2 szkl
drożdże 2 dag
sól 1 łyżczka
woda letnia 1 szkl
cukier 1/4 łyżeczki
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Rybne placki

Kroki postępowania

1
Ryby skropić sokiem z cytryny . Pokroić w kostkę.
Cebulę obrać i drobno posiekać lub zetrzeć na tarce. Czosnek obrać przecisnąć przez praskę i wymieszać z solą. Wszystko wymieszać z rybą dodać przyprawy.
Krok 1 - Rybne placki foto
2
Drożdże ,cukier rozmieszać w 5 łyżkach wody i odstawić. Dodać mąkę i wodę dokładnie wymieszać mikserem.
Krok 2 - Rybne placki foto
3
Do ciasta dodać rybę i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut.
Krok 3 - Rybne placki foto
4
Po tym czasie nakładać porcję ciasta na rozgrzany olej i smażyć na złoty kolor.
Krok 4 - Rybne placki foto
5
Podawać z ziemniakami surówką. Można też polać sosem.
Krok 5 - Rybne placki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak