Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rybne empanadas

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryba

Przepis i sposób przygotowania na: Rybne empanadas

SKŁADNIKI: Farsz: 2 szklanki ugotowanej białej ryby, 1 średnia posiekana cebula, pół średniej czerwonej papryki pokrojonej w cieniutkie paseczki, 1 duży pomidor bez pestek posiekany, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka przecieru pomidorowego, 3 łyżki bulionu warzywnego lub rybnego, papryka i sól do smaku, tarta bułka, czosnek i posiekana natka. Ciasto: 3 szklanki mąki, 1 rozkłócone jajko, 1 szklanka smalcu, 4 łyżki wody.

SPOSÓB WYKONANIA: : Farsz: wymieszać oliwę, posiekaną cebulę, paprykę i pomidora. Dodać przecier, paprykę, sól. Ma powstać dosyć gęsty sos. Rybę wymieszać z sosem. Doprawić bułką tartą, czosnkiem i natką. Farsz nakładać na kółka wycięte z ciasta i upiec. Ciasto: wymieszać mąkę ze smalcem. Dodać jajko, wyrabiać na ciasto dodając po łyżce wody. Ciasto ma być lekkie i elastyczne. Odstawić na 25 – 35 minut. Rozwałkować i wycinać kółka. Empanadas podawać z sosem chimichurri.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak