Przepis i sposób przygotowania na: Rybna zupa pomidorowa
Do garna wlać 3 litry wody, włożyć głowę i kręgosłup i gotować na małym ogniu przez około godzinę pod przykryciem. Następnie przecedzić cały wywar przez cienkie sitko. Wywar dalej gotować na małym ogniu dodając sól, liść laurowy i ziele angielskie. Po około 10 min dodać marchewkę pokrojoną w kostkę, por (zielone liście w całości a białą część pociętą w drobne piórka), pietruszkę pociętą w kostkę, cebulę w piórka, seler naciowy w cm kawałki. Gotować przez około 30 min.
W tym czasie obrać mięsko z kręgosłupa ryby i z policzków na głowie. Po 30 min doprawić papryką słodką, cayenne, pieprzem, cukrem, dodać przecier i lubczyk. Pogotować około 5 min i dodać mięsko z łososia. Zostawić jeszcze 10 min aby wszystko przeszło smakiem.