Rybna zupa pomidorowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łosoś

    1 sztuka
  • por

    1 sztuka
  • marchew

    2 średnie
  • seler naciowy

    3 łodygi
  • pietruszka

    1 sztuka
  • przecier pomidorowy

    4 łyżki
  • liść laurowy

    3 liście
  • ziele angielskie

    4 kulki
  • lubczyk

    1 łyżka posiekanego świeżego
  • cebula

    1 mała sztuka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Łososia wyfiletować tak by przy kręgosłupie zostało trochę mięsa gdyż do zupy będziemy potrzebowali tylko głowy, kręgosłupa.
Do garna wlać 3 litry wody, włożyć głowę i kręgosłup i gotować na małym ogniu przez około godzinę pod przykryciem. Następnie przecedzić cały wywar przez cienkie sitko. Wywar dalej gotować na małym ogniu dodając sól, liść laurowy i ziele angielskie. Po około 10 min dodać marchewkę pokrojoną w kostkę, por (zielone liście w całości a białą część pociętą w drobne piórka), pietruszkę pociętą w kostkę, cebulę w piórka, seler naciowy w cm kawałki. Gotować przez około 30 min.
W tym czasie obrać mięsko z kręgosłupa ryby i z policzków na głowie. Po 30 min doprawić papryką słodką, cayenne, pieprzem, cukrem, dodać przecier i lubczyk. Pogotować około 5 min i dodać mięsko z łososia. Zostawić jeszcze 10 min aby wszystko przeszło smakiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adelajda 22.06.2013 20:52
lubię takie zupy !!!
TEtalicha 03.05.2013 11:57
nigdy takiej nie proobowalam
Kuchareczka2 02.03.2013 16:47
chętnie bym zjadła
matesko 15.02.2013 09:15
lubię
reniatka 05.02.2013 11:34
oj zjadłabym takiej zupki
jozefinach 29.01.2013 12:37
Nigdy nie jadłam takiej zupki, bardzo ciekawy przepis.
Pomocnik 28.01.2013 16:12
pyszna
Klisza 28.01.2013 16:07
super
Gracer 28.01.2013 15:30
pyszna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat