Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba zapiekana w warzywach

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filety rybne 1/2 kg
papryka czerwona 3 szt
papryka żółta 2 szt
por 1 duży
koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 3 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżeczka
przyprawa do potraw Kucharek 1 łyżeczka
ser żółty 50 g
śmietana 30% 3-4 łyżki
sól i pieprz do smaku

Porada

To danie jest doskonałą alternatywą dla ryby po grecku.

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba zapiekana w warzywach

Kroki postępowania

1
Filety rybne myjemy, oprószamy delikatnie solą i pieprzem, panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym.
Krok 1 - Ryba zapiekana w warzywach foto
2
Na dużej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, szklimy posiekany por, dorzucamy pokrojone w paseczki papryki i dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Przyprawiamy, dodajemy koncentrat, wlewamy śmietanę, mieszamy i smażymy jeszcze 3 minuty bez przykrywki.
Krok 2 - Ryba zapiekana w warzywach foto
3
Dno naczynia żaroodpornego wykładamy usmażonymi filetami.
Krok 3 - Ryba zapiekana w warzywach foto
4
Pokrywamy warstwą duszonych warzyw i posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy w 180 stopniach do rozpuszczenia się sera (10-15 minut). Podajemy na zimno lub na gorąco.
Krok 4 - Ryba zapiekana w warzywach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof15 06.01.2016 09:26
bardzo lubię
Renataj 06.01.2016 08:50
Fajny i apetyczny pomysł.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak