Ryba z pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryba

    2 sztuki
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • mleko

    1 szklanka
  • sól

  • pieprz

  • sok z cytryny

    1 sztuka
  • masło

    do smażenia
  • pieszarki

    0,5 kilo
  • cebula

    2 sztuki
  • Kucharek przyprawa do potraw

  • Przyprawa do zup i potraw Kucharek

  • masło

  • śmietana 30%

    0,5 szklanki
  • szczypiorek

  • Papryka ostra mielona Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ja robiłam ze świeżej ryby, ale równie dobrze mogą to być kupowane filety z dorsza, halibuta lub soli (białe ryby). Oczywiście najpierw rybę oczyścić i wypatroszyć, odciąć głowę i ja jej dokładnie nie filetowałam tylko przecięłam na pół.
Wlać mleko do płaskiego naczynia, mąkę wsypać na płaski talerz. Filety oprószyć solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Zanurzać kolejno w mleku, a następnie obtoczyć w mące.
Na patelni roztopić masło, gdy zacznie się pienić usunąć z wierzchu pianę. Rybę smażyć z dwóch stron przez około 1 - 2 minuty z każdej strony delikatnie kropiąc sokiem z cytryny. Zdjąć z patelni.
Na drugiej patelni roztopić masło i podsmażyć na nim delikatnie cebulkę posiekaną w kostkę (około 2 min). Wrzucić do tego pokrojone w plasterki pieczarki, doprawić kucharkiem, pieprzem, maggi i papryką. Smażyć około 4min na małym ogniu, przykryć pokrywką i chwilę dusić. Zdjąć pokrywkę dolać odrobinkę wody i śmietany 30%. Zagotować i gotować jeszcze około 3 min.
Na talerz położyć pieczarki, a na nie rybkę i posypać szczypiorkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adelajda 24.08.2012 20:17
super !
Aleksandraa 03.08.2012 08:40
ekstra przepis
RenataZ-et 06.07.2012 15:27
super obiad
paula99926 27.06.2012 08:28
aż zgłodniałam!!!
leonkot 18.06.2012 20:01
po prostu pyszności
Urszula5 04.06.2012 23:42
ciekawy przepis
Justyna Jussstiii 02.06.2012 07:37
super
jozefinach 30.05.2012 19:07
Lubię takie połączenie.
Motorek 28.05.2012 11:12
pycha
pierniczkowo 28.05.2012 09:52
super rybka, świetnie wygląda:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat