Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ryba
2 sztuki -
mąka pszenna
1 szklanka -
mleko
1 szklanka -
sól
-
pieprz
-
sok z cytryny
1 sztuka -
masło
do smażenia -
pieszarki
0,5 kilo -
cebula
2 sztuki -
Kucharek przyprawa do potraw
-
Przyprawa do zup i potraw Kucharek
-
masło
-
śmietana 30%
0,5 szklanki -
szczypiorek
-
Papryka ostra mielona Prymat
Sposób przygotowania
Wlać mleko do płaskiego naczynia, mąkę wsypać na płaski talerz. Filety oprószyć solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Zanurzać kolejno w mleku, a następnie obtoczyć w mące.
Na patelni roztopić masło, gdy zacznie się pienić usunąć z wierzchu pianę. Rybę smażyć z dwóch stron przez około 1 - 2 minuty z każdej strony delikatnie kropiąc sokiem z cytryny. Zdjąć z patelni.
Na drugiej patelni roztopić masło i podsmażyć na nim delikatnie cebulkę posiekaną w kostkę (około 2 min). Wrzucić do tego pokrojone w plasterki pieczarki, doprawić kucharkiem, pieprzem, maggi i papryką. Smażyć około 4min na małym ogniu, przykryć pokrywką i chwilę dusić. Zdjąć pokrywkę dolać odrobinkę wody i śmietany 30%. Zagotować i gotować jeszcze około 3 min.
Na talerz położyć pieczarki, a na nie rybkę i posypać szczypiorkiem.
Komentarze (14)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (4)