Przepis i sposób przygotowania na: Ryba z jarmużem i ciecierzycą
Kroki postępowania
Z dokładnie umytej cytryny ścieramy skórkę.
1 ząbek czosnku przeciskamy przez praskę.
Umyty i osuszony koperek siekamy.
Do jogurtu naturalnego dodajemy czosnek, skórkę cytrynową i koperek. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Rybę nacieramy przyprawą do ryb, układamy w naczyniu żaroodpornym i na każdym kawałku ryby układamy po kawałku masła klarowanego.
Rybę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez kilkanaście minut (czas pieczenia zależy od wielkości, grubości ryby).
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę z czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Upieczoną rybę podajemy z jarmużem z ciecierzycą i sosem jogurtowym.