Ryba z jarmużem i ciecierzycą

Ryba z jarmużem i ciecierzycą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • ryba morska

    500 g
  • przyprawa do ryb

  • masło klarowane

  • cebula

    1 sztuka
  • sól

  • pieprz

  • olej

  • ciecierzyca

    1 szklanka
  • jarmuż

    300 g
  • cytryna

sos

  • jogurt naturalny

    300 g
  • czosnek

    3 ząbki
  • koperek

    1 pęczek
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ryba z jarmużem i ciecierzycą foto
Ciecierzycę wsypujemy do miski, zalewamy wodą i zostawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnie gotujemy przez ok 30 minut i odcedzamy.

Z dokładnie umytej cytryny ścieramy skórkę.
1 ząbek czosnku przeciskamy przez praskę.
Umyty i osuszony koperek siekamy.
Do jogurtu naturalnego dodajemy czosnek, skórkę cytrynową i koperek. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Rybę nacieramy przyprawą do ryb, układamy w naczyniu żaroodpornym i na każdym kawałku ryby układamy po kawałku masła klarowanego.
Rybę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez kilkanaście minut (czas pieczenia zależy od wielkości, grubości ryby).
Krok 2 - Ryba z jarmużem i ciecierzycą foto
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, 2 ząbki czosnku obieramy i siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę z czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 3 - Ryba z jarmużem i ciecierzycą foto
Jak cebula się zeszkli, to dorzucamy ciecierzycę i smażymy przez kilka minut.
Krok 4 - Ryba z jarmużem i ciecierzycą foto
Dorzucamy umyty, osuszony i pokrojony na kawałki jarmuż. Dusimy kilka minut, dolewamy łyżkę soku z cytryny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Upieczoną rybę podajemy z jarmużem z ciecierzycą i sosem jogurtowym.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Wacław

21.08.2016 16:21
smaczne danie,pięknie podane :-)

jagoda5913

21.08.2016 12:45
fajne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat