Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

RYBA Z BATATAMI POD PIERZYNKĄ BURACZANĄ

2.0
(1)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Przepis jest nader prosty, po składa się z zaledwie 3 głównych niewymagających zbytniej obróbki składników. A ryba wolno gotowana, a następnie pozostawiona do zagryzienia w aromatyczny sposób przesiąka smakiem buraczków.

Składniki:

Ryba z warzywami

ryba morska 200 gramów
batat 2 sztuki
burak 4 sztuki
lubczyk świeży 1 garść
oliwa 1 łyżka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
kminek Prymat 1 szczypta
sok z cytryny 1 łyżka

Porada

Smakuję zarówno na ciepło i gdy odstawimy ją w chłodne miejsce do przegryzienia. To w końcu zmodyfikowany przepis na wigilijną rybę po grecku.

Przepis i sposób przygotowania na: RYBA Z BATATAMI POD PIERZYNKĄ BURACZANĄ

Bataty obieramy i kroimy w plastry. Układamy na dnie naczynia żaroodpornego i polewamy olejem. Rybę skrapiamy cytryną, pieprzymy i solimy, po czym układamy na batatach. Posypujemy posiekanym niezbyt drobno świeżym lubczyk. Buraki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki, a następnie przykrywamy nimi równomiernie rybę. Całość zapiekamy przez 40-50 min w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni. Przekładamy na talerze i przyozdabiamy listkami lubczyka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak