Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba z ananasem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryby

filet z dorsza 1 kg

ciasto naleśnikowe do ryby

mąka pszenna 4 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
jajko 4 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
woda gazowana 2 szklanki
olej do smażenia 1/2 litra
sól do smaku

farsz do ryby

ananas 1 puszka
cebula biała 1 średnia
marchew 2 średnie
czosnek 4 zabki
papryka czerwona marynowna 1 słoik 0,33

sos do farszu

bulion drobiowy 1 szklanka
sos sojowy jasny 5 łyżek
ocet winny 5 łyżek
cukier 6 łyżek
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba z ananasem

Filety z dorsza osuszamy i kroimy na małe kawałki 3-4cm przygotowujemy ciasto naleśnikowe i smażymy na złoty kolor w głębokim tłuszczu. Przygotowujemy farsz cebulę pokroić w kostkę i zeszklić następnie marchew trzemy na tartce dodajemy do cebuli dalej podsmażając tak aby się nie podsmażyła za mocno na koniec dodajemy paprykę ,ananas i czosnek paprykę , ananas kroimy w kostkę średnią a czosnek wyciskamy przez praskę i dodajemy do podsmażającej się marchwi i cebuli .Dusimy wszystko jeszcze 2 minuty tak aby składniki się połączyły.Nastepnie robimy sos do farszu do garnka wlewamy 1 szklankę bulionu po zagotowaniu dodajemy sos sojowy,ocet winny,cukier,przyprawę curry po zagotowaniu wszystkich składników zagęszczamy mąką ziemniaczaną i łączymy z farszem. Uprzednio usmażoną rybę kładziemy w salaterce i polewamy sosem .smakuje równie dobrze na gorąco i na zimno.Smacznego.czas przygotowania 2 godz porcja 10osób.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak