Ryba w warzywach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z dorsza

    1 kg
  • jajko

  • mleko 3,2%

    2 łyżki
  • mąka

    200 g
  • cebule

    3
  • seler korzeniowy

    mały
  • marchewki

    3
  • pietruszka

  • por (biała część)

  • cytryna

  • koncentrat pomidorowy

    3 łyżki
  • słodka papryka Prymat

    3 łyżeczki
  • liść laurowy

  • ziele angielskie całe

    2
  • przyprawa do potraw

    1 łyżeczka
  • sól i pieprz

  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

  • olej

  • natka pietruszki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie warzywa obrałem , opłukałem, Cebulę średniej wielkości i por , białą część , pokroiłem w półplasterki. Pozostałe jarzyny pokroiłem w julienne, tzn. w cienkie słupki (zapałki). Można zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Wlałem do rondla 3-4 łyżki oliwy , gdy się rozgrzała zmniejszyłem ogień i wrzuciłem cebule i por. Mieszałem cały czas ,aż się zeszkliły. Wrzuciłem pozostałe warzywa, zwiększyłem ogień i chwilę smażyłem. Smażenie nie powinno trwać dłużej niż 8-10 minut.
Podlałem jarzyny gorącą wodą (3/4 szklanki) , włożyłem liść laurowy , ziele angielskie , zamieszałem i przykryłem. Zmniejszyłem ogień , dusiłem warzywa , nie za długo aby nie były zbyt miękkie. W czasie gdy warzywa się dusiły , rozprowadziłem w misce koncentrat pomidorowy odrobina wody , wsypałem paprykę , odrobinę gałki , szczyptę pieprzu , po łyżeczce jarzynki i cukru , wymieszałem i przełożyłem do garnka z warzywami. Przykryłem i zostawiłem na małym ogniu jeszcze ok. 5 minut, żeby smaki się przegryzły.
Doprawiłem solą , sokiem z cytryny. Smak powinien być słodko-kwaśny.
Ryby wypłukałem pod bieżącą wodą , osuszyłem papierowym ręcznikiem. Skropiłem sokiem z cytryny, przykryłem i wstawiłem do lodówki. Przygotowałem panierkę : rozmąciłem jajko z zimnym mlekiem, na drugi talerz wysypałem mąkę. Na patelnię wlałem olej, rozgrzałem.
Wyjąłem z lodówki filety , osuszyłem , oprószyłem solą i mąką. Każdy kawałek obtoczyłem w jajku , a potem w mące , kładłem na dobrze rozgrzany tłuszcz i smażyłem z obu stron na jasnozłoty kolor. Gorące filety przełożyłem na ogrzany talerz i obłożyłem sosem z rondla.
Posypałem posiekaną natką

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 24.12.2015 08:19
smaczna taka ryba
ggosienka68 02.12.2014 15:18
taka rybka musi smakować wybornie :)
Alex_M 21.11.2014 22:24
pyszne danie
Niki22 21.11.2014 22:19
pyszności na talerzu :)
RenataZ-et 21.11.2014 20:15
wygląda bardzo apetycznie
ania2610 21.11.2014 20:06
bardzo lubię takie połączenia

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat