Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba w warzywach

5.0
(35)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filet z dorsza 1 kg
jajko
mleko 3,2% 2 łyżki
mąka 200 g
cebule 3
seler korzeniowy mały
marchewki 3
pietruszka
por (biała część)
cytryna
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 3 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat
Ziele angielskie całe Prymat 2
przyprawa do potraw 1 łyżeczka
sól i pieprz
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
olej
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba w warzywach

Wszystkie warzywa obrałem , opłukałem, Cebulę średniej wielkości i por , białą część , pokroiłem w półplasterki. Pozostałe jarzyny pokroiłem w julienne, tzn. w cienkie słupki (zapałki). Można zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Wlałem do rondla 3-4 łyżki oliwy , gdy się rozgrzała zmniejszyłem ogień i wrzuciłem cebule i por. Mieszałem cały czas ,aż się zeszkliły. Wrzuciłem pozostałe warzywa, zwiększyłem ogień i chwilę smażyłem. Smażenie nie powinno trwać dłużej niż 8-10 minut.
Podlałem jarzyny gorącą wodą (3/4 szklanki) , włożyłem liść laurowy , ziele angielskie , zamieszałem i przykryłem. Zmniejszyłem ogień , dusiłem warzywa , nie za długo aby nie były zbyt miękkie. W czasie gdy warzywa się dusiły , rozprowadziłem w misce koncentrat pomidorowy odrobina wody , wsypałem paprykę , odrobinę gałki , szczyptę pieprzu , po łyżeczce jarzynki i cukru , wymieszałem i przełożyłem do garnka z warzywami. Przykryłem i zostawiłem na małym ogniu jeszcze ok. 5 minut, żeby smaki się przegryzły.
Doprawiłem solą , sokiem z cytryny. Smak powinien być słodko-kwaśny.
Ryby wypłukałem pod bieżącą wodą , osuszyłem papierowym ręcznikiem. Skropiłem sokiem z cytryny, przykryłem i wstawiłem do lodówki. Przygotowałem panierkę : rozmąciłem jajko z zimnym mlekiem, na drugi talerz wysypałem mąkę. Na patelnię wlałem olej, rozgrzałem.
Wyjąłem z lodówki filety , osuszyłem , oprószyłem solą i mąką. Każdy kawałek obtoczyłem w jajku , a potem w mące , kładłem na dobrze rozgrzany tłuszcz i smażyłem z obu stron na jasnozłoty kolor. Gorące filety przełożyłem na ogrzany talerz i obłożyłem sosem z rondla.
Posypałem posiekaną natką

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 24.12.2015 08:19
smaczna taka ryba
ggosienka68 02.12.2014 15:18
taka rybka musi smakować wybornie :)
Alex_M 21.11.2014 22:24
pyszne danie
Niki22 21.11.2014 22:19
pyszności na talerzu :)
RenataZ-et 21.11.2014 20:15
wygląda bardzo apetycznie
ania2610 21.11.2014 20:06
bardzo lubię takie połączenia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak