Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kasza gryczana
1 woreczek -
ryba
2 kawałki -
koper świeży
1 pęczek -
masło
-
cytryna
-
przyprawy
Sposób przygotowania
1. Najpierw gotujemy kaszę gryczaną, do gotującej się wody wsypujemy łyżeczkę wegety.
2. Dwa kawałki ryby doprawiamy dość solidnie przyprawami, odstawiamy do ,,przeżarcia się".
3. Przygotowujemy dwa kawałki foli aluminiowej i dwa kawałki papieru do pieczenia.
4. Na papier wysypujemy pół woreczka kaszy, następnie kładziemy parę listków masła, kawałek ryby, znowu kawałek masła i dwa plasterki cytryny. Obok ryby układamy pół pęczka koperku.
5. Całość zawijamy w folie i kładziemy na blachę od piekarnika.
6. Pieczemy 20 min. (jeżeli wkładamy do nagrzanego piekarnika) i 180 stopniach.
Halibut to ryba, która najlepiej smakuje w połączeniu z kaszą gryczaną. Jednak trzeba pamiętać, że jest to ryba dosyć tłusta i pamiętajmy o mniejszej ilości masła.![]()
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się