Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba w panierce z sosem cytrynowym i ryżem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 szkl
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szkl
natka pietruszki 1 łyżka
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat
sól
olej do smażenia
masło 2 łyżki
rosół drobiowy 1/2 szkl
śmietana 30% 1/2 szkl
sok z cytryny 2 łyżki
Pieprz biały mielony Prymat
wino białe wytrawne 1/2 szkl
ryba 1 (morska)

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba w panierce z sosem cytrynowym i ryżem

Rybę dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze części po czym nacieramy przyprawą do ryb i wstawiamy na 10 minut do lodówki.
Z masła i mąki zrobić zasmażkę, dodać rosół i mieszać, aby nie powstały grudki, powoli dolać wino. Po chwili dodać 2 łyżki soku z cytryny oraz sól i biały pieprz.Można też dla podkreślenia smaku dodać trochę otartej skórki z cytryny. Na końcu wyłączyć gaz i dodać śmietanę.
Mąkę mieszamy z tartą bułką i posiekaną natką pietruszki. Rybę obtaczamy w panierce i smażymy z obu stron na rumiany kolor. Usmażoną rybę polewamy sosem i podajemy z ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Angelika10 14.02.2014 21:46
smaczny obiadek ;)
w mojej kuchni 03.02.2014 05:22
dobre danie podano
kasiaw 02.02.2014 22:39
pyszności uwielbiam ryby

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak