Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba słodkowodna w zalewie octowej

4.0
(23)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ryby

sandacz 1 sztuka
szczupak 1 sztuka
filet z suma 1 sztuka
sól wg potrzeb
pieprz wg potrzeb
mąka wg uznania
olej do smażenia wg porzeba

Marynata

woda 4 szklanki
ocet 1 szklanka
sól 1 łyzka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
cukier 2 łyżki
woda wg potrzeb
pieprz 1/2 łyżeczki

Dodatkowo

ziele angielskie 4 ziarenka

Porada

Jeżeli ryba ma być jedzona po 3-4 dniach możemy dodać do zalewy cebulę pokrojoną w krążki ale gdy chcemy ją przechowywać dłużej ,to proponuję samą zalewę bez cebuli.

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba słodkowodna w zalewie octowej

Kroki postępowania

1
Ryby,które użyłam do marynaty to:
1 sandacz
1 szczupak
1 sum w całości,a nie filety tak jak to wybrałam z listy,bo innej opcji nie ma
wypatroszyć,odciąć łby,umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Następnie ryby pokroić w dzwonko,oprószyć solą i pieprzem i odstawić na 1/2 godziny.
Krok 1 - Ryba słodkowodna w zalewie octowej foto
2
Każdy kawałek ryby oprószamy mąką.
Krok 2 - Ryba słodkowodna w zalewie octowej foto
3
Na patelnię wlewamy olej,podgrzewamy go,a następnie smażymy rybę.
Krok 3 - Ryba słodkowodna w zalewie octowej foto
4
Zalewa.
Z cukru i wody robimy tzw cukier palony najlepiej na patelni lub w małym rondelku.
Do garnka wlewamy 4 szklanki wody,ocet,cukier palony,wsypujemy sól,pieprz i dodajemy liście laurowe - wszystko zagotowujemy.
Krok 4 - Ryba słodkowodna w zalewie octowej foto
5
Rybę układamy w słoikach,dodajemy ziele angielskie i zalewamy gorącą zalewą.
Słoiki odwracamy do góry dnem i odstawiamy do wystudzenia.
Krok 5 - Ryba słodkowodna w zalewie octowej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasio 12.09.2023 08:07
beznadziejny opis, zero konkretów
Alex_M 03.07.2014 11:50
chętnie bym wpadła na taką rybkę bo uwielbiam jeść, nie lubię robić ;)
ben-ka 16.06.2014 23:14
@adelajda,sandacz to pyszna ryba o białym mięsku,warto spróbować.
adelajda 16.06.2014 17:07
nigdy nie jadłam sandacza :)
barbara11561 15.06.2014 23:36
rybki palce lizać:):)ty potrafisz kusić:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak