Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba Sieja z piekarnika

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryba 1 po 1 rybie na osobe
masło 1-2 łyżki
cytryna 1/2
czosnek 2-4 ząbki
koperek garść
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat 1 łyżeczka
sól i pieprz

Porada

*Rybę można podać z ziemniakami gotowanymi, pieczonymi w piekarniku lub z sałatką z ziemniaków.

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba Sieja z piekarnika

Rybę myjemy, osuszamy i nacinamy brzuszek (jeśli ryba ma jeszcze jakieś wnętrzności należy je wyjąć i wyrzucić). Obcinamy głowę i płetwy. Następnie rybę nacieramy przyprawami na zewnątrz i wewnątrz i odkładamy na minimum 30 minut do lodówki. Koperek myjemy, osuszamy i kroimy.
Po wyciągnięciu rybek z lodówki nadziewamy je. Do środka wkładamy po łyżce masła, czosnek i przyprawy. Do brzuszka ryby wkładamy po plasterku cytyny. Zawijamy w folię, każdą rybę z osobna. Folię powinno się zawinąć w kształt łódki, tak aby góra pozostała odsłonięta. Wierzch ryby skrapiamy sokiem z cytryny i kładziemy na niego odrobinę masła.
Ryby pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 C przez 30 minut.
Około 10 minut przed końcem pieczenia ryby, rozkładam folię i sokiem który wypłynął z ryby polewam ją na wierzchu. Według mnie jest wtedy lepsza bo lekko spieczona na wierzchu :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota76 16.11.2015 18:38
oj zjadła bym taką
Pani Domu 16.11.2015 14:52
wygląda mega smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak