Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba pod szpinakową kołderką

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ryba

filet z mintaja 6 płatów
jaja 2 sztuki
mąka ok 5 łyżek
sól i pieprz do smaku
sok z cytryny do skropienia
olej do smażenia

Szpinak

szpinak mrożony 450 g
śmietana 18 proc 3 łyżki
czosnek ząbki 3 ząbki
sól i pieprz do smaku

Porada

W taki sposób możemy przygotować inną ulubioną rybę np dorsza, czy mirunę.

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba pod szpinakową kołderką

Kroki postępowania

1
1. Jeśli ryba jest mrożona rozmrażamy ją przez noc w lodówce. Rybę myjemy, osuszamy dokładnie na papierowym ręczniku, kroimy na połowy, solimy, pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny i wkładamy na 15 minut do lodówki. Po tym czasie rybę maczamy w roztrzepanym jajku i panierujemy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano (po 3-4 minuty z każdej strony)
Krok 1 - Ryba pod szpinakową kołderką foto
2
2. Szpinak wrzucamy na patelnię, przykrywamy i dusimy od czasu do czasu mieszając aż się rozmrozi. Dodajemy śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie mieszamy, podduszamy przez 2 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
Krok 2 - Ryba pod szpinakową kołderką foto
3
3. Rybę kładziemy na talerzu, na wierzchu układamy szpinak. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. z ryżem, czy makaronem pełnoziarnistym.
Krok 3 - Ryba pod szpinakową kołderką foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 17.02.2015 20:40
zdrowa i dobra na jutrzejszy obiad
ada.la 13.02.2015 23:03
fajny obiadek
ilka01 13.02.2015 22:29
pychota :)
Skotka 13.02.2015 21:07
pyszny obiad:)
mirosława4 13.02.2015 15:03
smaczna i zdrowa rybka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak