Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba po japońsku z ananasem

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

ryba 1 kg (mintaj, miruna)
ananas w puszce 8 plastrów
papryka czerwona 4 duże
cebula 3 duże
marchew 2 duże
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat 1/2 saszetki
mąka do obtoczenia
olej do smażenia
pieprz do smaku

Zalewa

woda 1/2 szklanki
sok ananasowy 1/2 szklanki
olej 1/2 szklanki
koncentrat pomidorowy 100 g
ocet jabłkowy 8 łyżek
ketchup pikantny 8 łyżek
cukier 4 łyżki
sól 1,5 łyżeczki

Porada

Sok ananasowy, to sok z ananasa z puszki :)

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba po japońsku z ananasem

Kroki postępowania

1
Rybę rozmrażamy przez noc w lodówce. Myjemy i dokładnie osuszamy na papierowym ręczniku. Filety dzielimy na pół i z każdej strony posypujemy przyprawą do ryb.
Krok 1 - Ryba po japońsku z ananasem foto
2
Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju po około 3 minuty z każdej strony. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Krok 2 - Ryba po japońsku z ananasem foto
3
Cebulę kroimy w pióra, marchew w słupki, a paprykę w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulkę i przesmażamy na złoto. Dodajemy marchew i paprykę, dokładnie mieszamy, przykrywamy garnek i dusimy na wolnym ogniu do miękkości warzyw (30-40 min). Gdy warzywa zmiękną dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa i jeszcze chwilę dusimy.
Krok 3 - Ryba po japońsku z ananasem foto
4
W tym czasie przygotowujemy zalewę: Wszystkie jej składniki dokładnie ze sobą mieszamy, aby nie było grudek.
Krok 4 - Ryba po japońsku z ananasem foto
5
Wlewamy do duszących się warzyw. Zagotowujemy. Doprawiamy pieprzem według uznania i w razie potrzeby jeszcze dosładzamy lub dosalamy. Gotujemy jeszcze 2 minuty.
Krok 5 - Ryba po japońsku z ananasem foto
6
Na półmisku (najlepiej przezroczystym) układamy kolejno ryba-zalewa-ryba-zalewa-ryba-zalewa. Podajemy od razu na gorąco z pieczywem lub ryżem jako obiad, lub na zimno jako przystawkę. Smacznego! :)
Krok 6 - Ryba po japońsku z ananasem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 15.09.2015 17:27
fajna egzotyka
adelajda 15.09.2015 14:05
Dobra rybka :)
Mniam 15.09.2015 14:04
Fajna rybka :)
Babeczka35 15.09.2015 13:31
Smaczne danie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak