Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba po japońsku

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

filety rybne 1/2 kg
papryka marynowana 1/2 słoika
ogórek kiszony 1/2 słoika
cebula 1 sztuka

zalewa

woda 2 szklanki
olej 1/2 szklanki
cukier 2 łyżki
ocet 10 % 6 łyżek
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1/2 łyzeczki
ketchup pikantny 5 łyżek

ciasto naleśnikowe

mąka 1 szklanka
jajko 1 sztuka
sól i pieprz 1 szczypt
woda 1/2 szklanki

dodatkowo

olej

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba po japońsku

Kroki postępowania

1
Rybę pokroić w cienkie paseczki, posypać po wierzchu solą i pieprzem.
Do miski przesypać mąkę, dodać jajko i przyprawy oraz wodę, dokładnie wymieszać ma nam powstać gęste ciasto naleśnikowe.
Kawałki ryby przełożyć do naczynia z ciastem i dokładnie nim obtoczyć rybę.
Krok 1 - Ryba po japońsku foto
2
Na patelni rozgrzać olej i smażyć kawałki ryby na złoty kolor po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Krok 2 - Ryba po japońsku foto
3
Zalewa:
Wszystkie składniki zalewy wymieszać i zagotować.

Cebulę pokroić w grubą kostkę i podsmażyć na 1 łyżce oleju w taką samą kostkę pokroić ogórki i paprykę.
Krok 3 - Ryba po japońsku foto
4
W naczyniu układać warstwami rybę, cebulę, ogórki, paprykę i zalewać gorącą zalewą,
odstawić na kilkanaście godzin.
Krok 4 - Ryba po japońsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 21.12.2015 13:47
Dobry przepis.
Mniam 21.12.2015 11:34
Z chęcią spróbowałabym tak przygotowaną rybę. Musi być bardzo smaczna :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak