Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba po japońsku

5.0
(41)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ryba po japońsku - część z Was z pewnością zna, inni zastanawiają się, co to za potrawa! Jest to nic innego jak smażona ulubiona ryba zalana sosem w zalewie octowo-pomidorowej. Takie danie sprawdzi się jako imprezowa przekąska lub jedno z dań na Święta Bożego Narodzenia. 

Składniki:

mąka 1 szklanka
woda 1 szklanka
jajko 1 sztuka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Zalewa:
cukier 1,5 łyżki
ocet 1,5 łyżki
woda 5/4 szklanki
olej 1/4 szklanki
ketchup 2 łyżki
koncentrat pomidorowy 150 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
cebula 2 sztuki
panga 1 kilogram
papryka marynowana 1/2 litra
ogórki konserwowe 1/2 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba po japońsku

Kroki postępowania

1
Do miski wbijamy jajko, dodajemy mąkę, wodę i przyprawy i miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Krok 1 - Ryba po japońsku foto
2
Rybę kroimy na kawałki, maczamy w cieście i smażymy na oleju. Po usmażeniu rybę odsączamy na papierowych ręcznikach.
Krok 2 - Ryba po japońsku foto
3
Cebulę drobno siekamy i szklimy na oleju. Ogórki i paprykę kroimy w paseczki długości 2-3 cm.
Krok 3 - Ryba po japońsku foto
4
Wszystkie składniki zalewy mieszamy ze sobą dokładnie. Zalewę zagotowujemy.
Krok 4 - Ryba po japońsku foto
5
Do zalewy dodajemy posiekane warzywa i cebulę, dusimy pod przykryciem 3-5 minut. Całość studzimy.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwowo kawałki ryby i zalewę.
Krok 5 - Ryba po japońsku foto
6
Pozostawiamy do przegryzienia się na noc (im dłużej tym lepiej). Podawać ze świeżym pieczywem. Ryba smakuje świetnie na ciepło i zimno. Smacznego :)
Krok 6 - Ryba po japońsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 27.01.2014 16:02
super wydaje się :)
ao_12 17.12.2013 21:56
też tak przygotowuję rybkę, tylko różni się nazwą, nazywamy ją rybą po norwesku
Olga_SK 17.12.2013 10:22
Moja mama co roku robi rybę po japońsku - rewelacyjnie to smakuje :)
Ania84 17.12.2013 09:46
pyszności! bardzo smakowicie wygląda
GOSIA18 17.12.2013 09:36
Ciekawy przepis.
kasiaw 17.12.2013 09:22
często robię i uwielbiam jej smak
Luki 17.12.2013 09:01
na pewno smaczna ta ryba
Pani Domu 17.12.2013 08:47
z chęcią bym zjadła
Wiesława1 17.12.2013 08:44
Pyszna ta ryba
Monika-twin 17.12.2013 08:19
bardzo fajny przepis
Aga-25 17.12.2013 08:08
smaczna rybka
Agnieszka-87-25 17.12.2013 08:02
ale apetyczna
Janina 17.12.2013 07:36
Zabieram do siebie, chętnie wykorzystam;)
Zdzisław 17.12.2013 04:28
dla mnie smaczna potrawa
barbara11561 17.12.2013 01:29
bardzo apetycznie wygląda:)
norweska20 17.12.2013 00:05
smakowita rybka
Jadwiga/Jaga85 17.12.2013 00:04
Wygląda super!!!
Kolorowa 16.12.2013 23:46
Bardzo ciekawa propozycja ;) chętnie wykorzystam ten przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak