Ryba po japońsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 szklanka
  • woda

    1 szklanka
  • jajko

    1
  • sól

  • pieprz

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • Zalewa:

  • cukier

    1,5 łyżki
  • ocet

    1,5 łyżki
  • woda

    5/4 szklanki
  • olej

    1/4 szklanki
  • ketchup

    2 łyżki
  • koncentrat pomidorowy

    150 g
  • sól

  • cebula

    2
  • panga

    1 kg
  • papryka marynowana

    1/2 litra
  • ogórki konserwowe

    1/2 litra
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ryba po japońsku foto
Do miski wbijamy jajko, dodajemy mąkę, wodę i przyprawy i miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Krok 2 - Ryba po japońsku foto
Rybę kroimy na kawałki, maczamy w cieście i smażymy na oleju. Po usmażeniu rybę odsączamy na papierowych ręcznikach.
Krok 3 - Ryba po japońsku foto
Cebulę drobno siekamy i szklimy na oleju. Ogórki i paprykę kroimy w paseczki długości 2-3 cm.
Krok 4 - Ryba po japońsku foto
Wszystkie składniki zalewy mieszamy ze sobą dokładnie. Zalewę zagotowujemy.
Krok 5 - Ryba po japońsku foto
Do zalewy dodajemy posiekane warzywa i cebulę, dusimy pod przykryciem 3-5 minut. Całość studzimy.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwowo kawałki ryby i zalewę.
Krok 6 - Ryba po japońsku foto
Pozostawiamy do przegryzienia się na noc (im dłużej tym lepiej). Podawać ze świeżym pieczywem. Ryba smakuje świetnie na ciepło i zimno. Smacznego :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kuchenka 27.01.2014 16:02
super wydaje się :)
ao_12 17.12.2013 21:56
też tak przygotowuję rybkę, tylko różni się nazwą, nazywamy ją rybą po norwesku
Olga_SK 17.12.2013 10:22
Moja mama co roku robi rybę po japońsku - rewelacyjnie to smakuje :)
Ania84 17.12.2013 09:46
pyszności! bardzo smakowicie wygląda
GOSIA18 17.12.2013 09:36
Ciekawy przepis.
kasiaw 17.12.2013 09:22
często robię i uwielbiam jej smak
Luki 17.12.2013 09:01
na pewno smaczna ta ryba
Pani Domu 17.12.2013 08:47
z chęcią bym zjadła
Wiesława1 17.12.2013 08:44
Pyszna ta ryba
Monika-twin 17.12.2013 08:19
bardzo fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat