Przepis i sposób przygotowania na: Ryba po grecku.
2.Marchewki,pietruszkę i seler ścieramy na tarce.Por i cebulę kroimy w półplasterki.Czosnek drobno siekamy.
3. Na większej patelni lub w garnku rozgrzewamy kilka łyżek oleju.Wrzucamy cebulę i czosnek,chwilę przesmażamy,uważając żeby nie przypiec za mocno,następnie wrzucamy pora i smażymy,dodajemy pozostałe warzywa. Warzywa smażymy do miękkości cały czas mieszając.
4.Do miękkich warzyw dodajemy do smaku przecier pomidorowy,paprykę słodką,sól i pieprz.Całość jeszcze chwilę przesmażamy.
5.Oczyszczone i osuszone filety z mintaja oprószamy solą i pieprzem.Następnie panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
6. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju do miękkości i zrumienienia panierki.
7.Na talerze nakładamy porcje warzyw,rybę i znów warzywa.Podajemy od razu gorące.