Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba po grecku.

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Warzywa

marchewka 1 kg
pietruszka 1 duża sztuka
seler korzeniowy 1 średnia sztuka
por 1 sztuka
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
przecier pomidorowy kilka łyżek
sól i pieprz do smaku
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
olej do smażenia

Dodatkowo

filet z mintaja 1 kg
jajko 2 sztuki
sól i pieprz do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat pół szklanki
olej do smażenia

Porada

Potrawę możemy również podać na zimno.

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba po grecku.

1.Warzywa obieramy,myjemy,osuszamy.
2.Marchewki,pietruszkę i seler ścieramy na tarce.Por i cebulę kroimy w półplasterki.Czosnek drobno siekamy.
3. Na większej patelni lub w garnku rozgrzewamy kilka łyżek oleju.Wrzucamy cebulę i czosnek,chwilę przesmażamy,uważając żeby nie przypiec za mocno,następnie wrzucamy pora i smażymy,dodajemy pozostałe warzywa. Warzywa smażymy do miękkości cały czas mieszając.
4.Do miękkich warzyw dodajemy do smaku przecier pomidorowy,paprykę słodką,sól i pieprz.Całość jeszcze chwilę przesmażamy.
5.Oczyszczone i osuszone filety z mintaja oprószamy solą i pieprzem.Następnie panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
6. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju do miękkości i zrumienienia panierki.
7.Na talerze nakładamy porcje warzyw,rybę i znów warzywa.Podajemy od razu gorące.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 28.03.2017 06:34
Dziękuję:)
Grazyna0211 19.01.2017 17:20
smaczna ryba
gusia1000 14.04.2015 23:52
Można robić, nie tylko na Wigilię.
mirosława4 02.02.2015 13:08
bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak