Ryba po grecku

Ryba po grecku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchewki

    2
  • pietruszka

    1
  • pol selera

  • por

    1
  • cebule

    3
  • koncentrat pomidorowy

    3 łyżki
  • mąka

    6 łyżek
  • jajko

    1
  • sól

  • sok z cytryny

  • Papryka słodka mielona Prymat

    2 łyżki
  • Liść laurowy suszony Prymat

  • czarny pieprz

  • olej

  • tymianek

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Ryba po grecku

Pietruszkę, seler, marchew utrzeć na tarce o grubych oczkach. Por oraz cebulę pokroić w plasterki. W rondlu rozgrzać 2-3 łyżki oleju, przez 5-6min. smażyć warzywa, mieszając. Podlać niewielką ilością wody. Dodać liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, koncentrat pomidorowy. Przyprawić solą, cukrem i papryką. Dusić pod przykryciem 40min. Filety z dorsza skropić sokiem z cytryny. Oprószyć solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na 30min. Potem opanierować w roztrzepanym jajku i mące. Smażymy na oleju. Filety przekładamy na ogrzany półmisek. Przykrywamy warzywami. Danie dekorujemy gałązką tymianku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

msmariusz 09.02.2011 00:53
ciekawe
Bart 26.12.2010 13:56
super rybcia
magical66 09.12.2010 17:25
bardzo lubie ta rybe po grecku

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat