Ryba po grecku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchewki

    2
  • pietruszka

    1
  • pol selera

  • por

    1
  • cebule

    3
  • koncentrat pomidorowy

    3 łyżki
  • mąka

    6 łyżek
  • jajko

    1
  • sól

  • sok z cytryny

  • Papryka słodka mielona Prymat

    2 łyżki
  • Liść laurowy suszony Prymat

  • czarny pieprz

  • olej

  • tymianek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pietruszkę, seler, marchew utrzeć na tarce o grubych oczkach. Por oraz cebulę pokroić w plasterki. W rondlu rozgrzać 2-3 łyżki oleju, przez 5-6min. smażyć warzywa, mieszając. Podlać niewielką ilością wody. Dodać liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, koncentrat pomidorowy. Przyprawić solą, cukrem i papryką. Dusić pod przykryciem 40min. Filety z dorsza skropić sokiem z cytryny. Oprószyć solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na 30min. Potem opanierować w roztrzepanym jajku i mące. Smażymy na oleju. Filety przekładamy na ogrzany półmisek. Przykrywamy warzywami. Danie dekorujemy gałązką tymianku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
msmariusz 09.02.2011 00:53
ciekawe
Bart 26.12.2010 13:56
super rybcia
magical66 09.12.2010 17:25
bardzo lubie ta rybe po grecku

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat