Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba po grecku

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

filet z miruny 1 kg,
marchewka 5 szt,
pietruszka 4 szt,
seler 1/2 szt,
por (biała część) kawałek
cebula 2 szt,
woda gorąca 2,5 szkl,
Ziele angielskie całe Prymat 5 ziarenek,
Liść laurowy suszony Prymat 2
sól i pieprz
Bazylia suszona Prymat
przyprawa uniwersalna Kucharek do smaku,
koncentrat pomidorowy 1 słoik
jajko 4 szt,
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat 1 łyżeczka,
mąka pszenna do panierowania
olej do smażenia

dekoracja;

natka pietruszki
cytryna kilka plasterków
marchewka
por kawałek z zielonym

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba po grecku

Rybę po rozmrożeniu dokładnie osuszyć a następnie pokroić na mniejsze kawałki.
Oprószyć lekko solą i pieprzem.
Jajka rozbełtać dodając przyprawę do ryb.
Do rozbełtanych jajek włożyć kawałki ryby i odstawić na 15 - 20 minut w chłodne miejsce.
Po tym czasie rybę wyjmować po kawałku i panierować w mące a następnie smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Jarzyny obrać , opłukać a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Włożyć do garnka, zalać gorącą wodą i gotować około 10 minut dodając do gotowania liście laurowe i ziele angielskie.
Na gorącym oleju podsmażyć pokrojoną cebule, pod koniec smalenia dodać pokrojony por.
Do podsmażonej cebuli dodać ugotowane jarzyny wraz z wywarem, dodać przyprawy a następnie rozmieszany z odrobiną gorącej wody koncentrat pomidorowy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.06.2018 12:14
zawsze jest dobra.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak