Ryba po grecku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ryba

  • filet z dorsza

    1,5 kg
  • jajka

    2
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • mąka

  • olej do smażenia

Sos warzywny

  • koncentrat pomidorowy

    250 g
  • woda

    100 ml
  • marchew

    1 kg
  • por

    1/2
  • seler

    1
  • pietruszka

    1
  • cebula

    2
  • ziele angielskie

    6
  • czosnek

    2 ząbki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3
  • cukier

    szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Dodatkowo

  • cytryna

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Ryba

Rybę z każdej strony doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Każdy kawałek obtaczamy w mące, następnie w jajku i jeszcze raz w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Sos warzywny

Marchew, pietruszkę, seler obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora oczyszczamy i kroimy w drobne plasterki. Na patelni do duszenia rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy warzywa, posiekany czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i wodę. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku solą i sporą ilością pieprzu. W naczyniu w którym będziemy podawać potrawę, układamy warstwami rybę na przemian z sosem warzywnym. Pierwszą i ostatnią warstwę stanowi sos warzywny.

Jagódka17
- nie polecam mrożonych filetów, a tym bardziej ryb w kostkach - zamiast dorsza można użyć innej, morskie ryby - potrawę najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej, aby się przegryzła

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat