Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba po grecku

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Warzywa

włoszczyzna 750 g
ząbek czosnku 1 szt
cebula 1 szt
olej do smażenia 3 łyżki
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
keczup 1 łyżka
ocet spirytusowy 1 łyżka
sól do smaku do smaku
pieprz do smaku
Kminek mielony Prymat do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
ziele angielskie 3 szt

Ryby

filet z dorsza 3-4 szt
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz do smaku

Panierka do ryb

jajko 1 szt
mąka pszenna
Bułka tarta klasyczna Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba po grecku

Warzywa: Do garnka wsypujemy zamrożoną włoszczyznę, podlewamy połową szklanki wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Zagotowujemy i dusimy na wolnym ogniu. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim pokrojoną w kosteczkę cebulkę, którą dodajemy wraz z posiekanym czosnkiem do warzyw. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy koncentrat pomidorowy, keczup i ocet. Mieszamy. Teraz całość doprawiamy solą, pieprzem oraz mielonym kminkiem. Dusimy tak długo, aż warzywa będą miękkie i będą miały konsystencję warzyw na gęsto.

Ryby: Ryby osuszamy na ręczniku papierowym. Przygotowujemy 3 talerze. Na 1 wsypujemy mąkę, na 2 bułkę tartą, a na 3 wbijamy jajko i roztrzepujemy je widelcem. Każdy filet przyprawiamy solą i pieprzem i przekrawamy na pół - by powstały mniejsze kawałki. Teraz każdą z ryb obtaczamy kolejno w mące, jajku i na końcu w bułce tartej. Rybę smażymy na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju. Odsączamy na ręczniku papierowym.

W misce lub naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: warzywa, ryby, warzywa, ryby i całość przykrywamy resztą warzyw. Ilość warstw zależy od szerokości miski/naczynia, w którym układamy danie. Ryba po grecku najlepiej smakuje na następny dzień gdy przejdzie smakami, ale my często zjadamy ją jeszcze na ciepło. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 18.04.2017 12:54
fajny przepis
paula191919 02.09.2015 10:20
uwielbam ją jeść codziennie
Motorek 24.05.2015 20:40
smaczna rybka
iskierka.ag 31.03.2015 20:58
Bardzo apetycznie wygląda. Taka ryba to obowiązkowe danie na Święta :)
DorotaZ 31.03.2015 20:27
Smakowita rybka:)
Marta Ryżek-Kalkowska 31.03.2015 19:49
smakowicie wygląda.
marzut 31.03.2015 16:55
Super przepis
Agnieszka-87-25 31.03.2015 16:34
bardzo dobre to
Krzysztof15 31.03.2015 13:45
bardzo lubie
kloruś 31.03.2015 13:14
chętnie bym się poczęstowała! Wygląda pycha!
Adamorek 31.03.2015 13:12
wspaniale wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak