Ryba po grecku

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ryba

  • ryba morska

    1,5 kg
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

Warzywa do obłożenia

  • marchewki

    5 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • seler korzeniowy średniej wielkości

    1 szt
  • cebula biała

    4 szt
  • sok z cytryny

    1/2
  • koncentrat pomidorowy

    200 g
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • cukier

    2 łyżeczki
  • Ziele angielskie całe Prymat

    3 szt
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    7 szt
  • Papryka słodka mielona Prymat

    3 łyżeczki
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rozmrożoną rybę pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą, pieprzem cytrynowym i zwykłym. Następnie obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano. Cebulę pokroić w sporą kostkę, a marchew, pietruszkę i seler umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i chwilę smażyć. Dodać pozostałe warzywa, posolić i smażyć około 5 minut. Następnie wlać 3/4 szklanki wody, dodać koncentrat, cukier, liście laurowe, ziele angielskie, słodką paprykę i ziarna pieprzu. Dusić na średnim ogniu co jakiś czas mieszając około 20 minut, aż warzywa zmiękną. Pod koniec duszenia dodać sok z cytryny, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Zostawić jeszcze na 5 minut. W dużym naczyniu ułożyć warstwę warzyw, przykryć rybą i tak na zmianę aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę muszą stanowić warzywa. Podawać zależnie od preferencji - na ciepło lub na zimno.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
W poszukiwaniu inspiracji 05.02.2015 14:59
Różal bardzo proszę ;) Moja mama zawsze tak robiła.
Małgorzata Pin 03.02.2015 17:38
Dobry tradycyjny przepis
VioletoweKucharzenie 03.02.2015 11:50
uwielbiam rybę po grecku
nogawkuchni 03.02.2015 09:39
Uwielbiam w ten sposób przygotowaną rybkę, oj zjadłoby się, aż w brzuchu zaczęło burczeć.
zabcia117 03.02.2015 07:18
Świetny przepis:)
Róża1 02.02.2015 23:46
uwielbiam ;-) , dziękuję za radę z sokiem cytrynowym :-).
patryska76 02.02.2015 23:38
moja ulubiona :)
Wafelek2601 02.02.2015 23:02
Bardzo dobra
halina17 02.02.2015 22:09
Lubię rybę po grecku.
Megg 02.02.2015 21:47
uwielbiam taką rybkę :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat