Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba po grecku

5.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na warzywa

papryka czerwona 2 kg
marchew 1 kg
cebula 1 1/2 kg
pietruszka 2-3 szt
seler korzeniowy 1/2 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Ziele angielskie całe Prymat 4 szt
sól
pieprz
cukier
cytryna 1 szt
koncentrat pomidorowy 2-3 łyżki
olej 2-3 łyżki
natka pietruszki
tymianek

Składniki na rybę

filety rybne 2-3 kg
mąka
sól
pieprz
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba po grecku

Przygotowanie warzyw:

Cebulę kroimy w talarki i podsmażamy na oleju, papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki, dodajemy do cebuli i smażymy. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do cebuli i papryki razem z liściem laurowym i zielem angielskim i dusimy pod przykryciem. Gdy warzywa są już miękkie, dodajemy ok. 2 łyżek koncentratu pomidorowego, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ewentualnie cukrem i sokiem z cytryny. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut.

Przygotowanie ryby:

Jeśli mamy mrożone ryby najlepiej wyjąć je wcześniej z zamrażarki żeby zdążyły się rozmrozić. Filety posypujemy solą, pieprzem i obtaczamy w mące – ja kroję rybę na mniejsze kawałki. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju do zrumienienia panierki. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Ja rybę po grecku układam zawsze warstwami tzn. na spód naczynia np. żaroodpornego kładę cienką warstwę warzyw, na to układam usmażone filety i znowu warstwę warzyw itd. Na górze mają być warzywa.

Rybę po grecku można podawać na ciepło lub na zimno udekorowaną plasterkami cytryny i świeżymi ziołami np. tymiankiem lub natką pietruszki.

Najlepiej smakuje na drugi dzień!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 27.12.2014 21:25
Bardzo lubię ;)
dollce 27.12.2014 14:26
wygląda fajnie
Anna133 27.12.2014 09:22
wspaniała apetyczna !
Kuchnia Marty 26.12.2014 22:04
A ja uwielbiam z papryką i polecam spróbować!
Iwusia 26.12.2014 21:52
smakowita ta rybka
MałaMi89 26.12.2014 21:03
Trochę inna niż moja (bo z papryką), ale rybkę po grecku bardzo lubię :)
Ania321 26.12.2014 20:19
coś, co bardzo lubię :)
BernadettaP 26.12.2014 19:30
Papryka do ryby po grecku ? Oj nie, zdecydowanie wolę taką tradycyjną bez papryki.
Grazyna0211 26.12.2014 19:04
smaczna rybka
IwonaDD 26.12.2014 17:59
pięknie podana
Katarzyna59 26.12.2014 16:51
pyszna rybka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak