Ryba po grecku

Ryba po grecku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z dorsza

    1 kg
  • marchewki

    4 szt
  • pietruszka

    2 szt
  • seler korzeniowy

    1 szt
  • cebula

    3 szt
  • koncentrat pomidorowy

    190 g
  • natka pietruszki

    1-2 pęczki
  • bulion warzywny

    3/4 szkl
  • sól do smaku

  • cukier

    szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • jajko

    1 szt
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    do panierowania
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Ryba po grecku

Kroki postępowania

Krok 1 - Ryba po grecku foto
Filety myjemy, kroimy na połówki i oprószamy pieprzem oraz szczyptą soli. Panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju, na wolnym ogniu.
Krok 2 - Ryba po grecku foto
Marchewkę, seler oraz pietruszkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebule obieramy i siekamy. Na odrobinie oleju szklimy cebulę, dodajemy starte warzywa i krótko smażymy. Następnie zalewamy je bulionem i dusimy pod przykryciem 10-15 minut. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru.
Krok 3 - Ryba po grecku foto
W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: warzywa, rybę, warzywa, rybę, warzywa (warzywa zawsze na wierzchu). Zapiekamy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
MałaMi89
Można użyć też innego rodzaju filetów, np. z morszczuka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Pani Domu 07.01.2016 12:02
smaczna rybka
Ela15 21.05.2015 16:27
ładnie wygląda
Margo1 24.04.2015 06:37
Takiej ryby nie robiłam
Jagódka77 22.01.2015 13:05
bardzo lubię dorsza w każdej postaci, tak podany jest pyszny
gacopierz23 14.12.2014 23:29
bardzo dobra rybka
VioletoweKucharzenie 12.12.2014 06:58
uwielbiam, jedna z moich ulubionych rybek
Krzysztof15 12.12.2014 06:30
bardzo lubie
migotka28 11.12.2014 23:08
uwielbiam to danie
Monika-twin 11.12.2014 20:37
smaczny musi byc ta rybka.
MałaMi89 11.12.2014 18:30
Ja to nawet uwielbiam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat