Ryba po Grecku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Warzywa

  • marchew

    1 Kg
  • cebula biała

    1 kg
  • pietruszka

    1 sztuka

Ryby

  • ryba

    1 kg

Inne

  • koncentrat pomidorowy

    1 słoiczek
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • olej do smażenia

    1/2 szklanki
  • woda letnia

    2 szklanki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Liść laurowy suszony Prymat

    6 listków
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rybę umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Ze 3 jajka wybij miskę i roztrzep .Na talerzu wysyp trochę mąki można dorzucić trochę bułki tartej. Rozgrzewamy olej/masło/oliwę z oliwek na patelni. W tym czasie opruszamy rybę w mące i jajku. Na rozgrzany olej wrzucamy rybę i smażymy około 3 min z każdej strony by się zarumieniła. Następnie osuszamy na ręczniku papierowym by zabrać nadmiar tłuszczu. I odstawiamy na bok.
Marchew i pietruszkę myjemy i obieramy, następnie ścieramy na tarce. Cebule kroimy i wszystko razem dodajemy do garnka. Dodajemy przyprawy , trochę 1/2 szklanki oleju i 2 szklanki wody. Gotujemy do miękkości i na koniec dodajemy przecier. Układamy na przemian z rybą na naczyniu żaroodpornym do podawania.
paula191919
Pamiętaj, by woda z farszu się prawie cała wygotowała. A ryba była lepsza bo to też zależy od niej jak całe danie będzie smakować.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
paniusiaewa 22.01.2017 17:50
Grecka po naszemu i bardzo lubię.
Ela15 23.08.2014 21:10
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat