Przepis i sposób przygotowania na: Ryba po grecku
Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Marchewki, pietruszkę oraz selera obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie warzywa zeszklić na niewielkiej ilości oleju. W wodzie rozmieszać koncentrat pomidorowy i wlać do warzyw. Całość dusić na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie a sos dość gęsty. Na koniec dodać paprykę słodką i ostrą oraz doprawić do smaku pieprzem oraz solą.
Jajko roztrzepać ze szczyptą soli oraz pieprzu. Kawałki fileta z mintaja panierować najpierw w mące, później w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
Na talerzu ułożyć porcję ryby i wyłożyć na nią porcję przygotowanego sosu warzywnego.
Smacznego!!!