Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba po grecku

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka
jajko 2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat
marchewki 6 szt
pietruszka 2 szt
seler korzeniowy 0,5 główki
cebula 2 szt
koncentrat pomidorowy 1 słoik
cukier 0,5 łyżeczki
Musztarda stołowa Prymat 1 łyżeczka
woda 0,5 szklanki
olej do smażenia
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do msakusmaku
Papryka ostra mielona Prymat 0,5 łyżeczki
mintaj 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba po grecku

Kroki postępowania

1
Rybę posolić i popieprzyć obtoczyć w mące, w jajku, a na końcu w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju. Rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę. Rozgrzać 2 łyżki oleju olej na dużej patelni, dodać wszystkie warzywa i lekko ze smażyć.
Krok 1 - Ryba po grecku foto
2
Dodać koncentrat pomidorowy, paprykę słodką i ostrą, cukier, sól i pieprz oraz musztardę. Wlać wodę dokładnie zamieszać i dusić pod przykryciem do miękkości warzyw ok 10 min.
Krok 2 - Ryba po grecku foto
3
Połowę farszu wyłożyć na spód brytfanny, położyć na nim rybę i znów przykryć ją farszem. Zapiec w piekarniku ok 20 min w temp. 160 stopni C.
Podawać z pieczywem.
Smacznego.
Krok 3 - Ryba po grecku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 20.04.2015 08:24
smaczna rybka
okrysia 02.11.2013 08:53
SMACZNE TO!
juuusta 15.10.2013 18:29
fajne jedzonko
Megg 15.10.2013 17:54
bardzo lubię taką rybkę
Cranberry 15.10.2013 17:36
pyzna rybka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak