ryba po grecku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchewka

    6 szt
  • pietruszka

    3 szt
  • seler

    1 szt
  • por

    1 szt
  • cebula

    4 szt
  • koncentrat pomidorowy

    1 szt
  • woda

    1/2 szklanki
  • cukier

    do smaku
  • filet z dowolnej ryby

    8 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rybę smażymy obtoczoną w mące i zdejmujemy z patelni, żeby obciekła z tłuszczu. Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebule obieramy i kroimy w dużą kostkę lub pół talarki. Smażymy starte warzywa na patelni oraz pora. Lekko solimy. Dodajemy 1/4 szklanki wody i dusimy to. Następnie na drugiej patelni smażymy cebulę. Przekładamy warzywa z patelni oraz cebulę do garnka. Dodajemy 1 liścia laurowego, pieprz w ziarnach i ziele angielskie. Podlewamy znów 1/4 szklanki wody, dodajemy jeden większy słoiczek koncentratu pomidorowego i odrobinę cukru. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając aż warzywa będą miękkie. Solimy do smaku. Układamy w misce warstwami- warzywa, ryba, warzywa. Odkładamy do wystygnięcia. Dekorujemy porem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Rafał10 14.10.2012 21:17
apetycznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat