Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ryba po grecku

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchewka 6 szt
pietruszka 3 szt
seler 1 szt
por 1 szt
cebula 4 szt
koncentrat pomidorowy 1 szt
woda 1/2 szklanki
cukier do smaku
filet z dowolnej ryby 8 szt

Przepis i sposób przygotowania na: ryba po grecku

Rybę smażymy obtoczoną w mące i zdejmujemy z patelni, żeby obciekła z tłuszczu. Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebule obieramy i kroimy w dużą kostkę lub pół talarki. Smażymy starte warzywa na patelni oraz pora. Lekko solimy. Dodajemy 1/4 szklanki wody i dusimy to. Następnie na drugiej patelni smażymy cebulę. Przekładamy warzywa z patelni oraz cebulę do garnka. Dodajemy 1 liścia laurowego, pieprz w ziarnach i ziele angielskie. Podlewamy znów 1/4 szklanki wody, dodajemy jeden większy słoiczek koncentratu pomidorowego i odrobinę cukru. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając aż warzywa będą miękkie. Solimy do smaku. Układamy w misce warstwami- warzywa, ryba, warzywa. Odkładamy do wystygnięcia. Dekorujemy porem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 14.10.2012 21:17
apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak