Ryba faszerowana II

Ryba faszerowana II

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z dowolnej ryby morskiej

    50 dkg
  • jajko

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • kasza manna

    3 łyżki
  • rodzynki

    2 łyzki
  • ocet

    3 łyżki
  • sól do smaku

  • cukier

    do smaku
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    do smaku
  • natka pietruszki

    do odzoby
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Ryba faszerowana II

Wywar: 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, mały por, cebula, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu. Sól warzywa do wywaru umyć i obrać.

Rybę namoczyć w wodzie (3 szklanki) z octem a następnie po godzinie wyjąć, osuszyć i zmielić w maszynce wraz z obraną cebulą. Dodać jajko kaszę mannę opłukane rodzynki, gałkę muszkatołową, pieprz ziołowy, sól i cukier do smaku, dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na pergamin ściśle zawinąć formując rulon o średnicy szklanki, papier na końcach mocno skręcić i zawiązać bawełniana nicią. W garnku zagotować posoloną wodę z obranymi warzywami, zielem angielskim, pieprzem i liściem laurowym, włożyć do niej rybę i gotować na malutkim ogniu przez godzinę, następnie odstawić by wystygła zimną już rybę wyjąć z wywaru rozwinąć z papieru pokroić w plastry. Do szklanek przestudzonego wywaru dodać żelatynę przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Rybę ułożyć na półmiski, przybrać ugotowaną listkami natki pietruszki, zalać tężejącą galaretką i odstawić do całkowitego zastygnięcia. Podawać z sosem tatarskim lub chrzanowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Wojt@s
[email protected] 13.02.2012 14:35
extra
Wojt@s
[email protected] 13.02.2012 14:34
extra
angelika14 14.12.2011 13:37
Bardzo smaczne. polecam wszystkim, bo nie dość że szybkie to i dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat