Przepis i sposób przygotowania na: Ryba faszerowana II
Rybę namoczyć w wodzie (3 szklanki) z octem a następnie po godzinie wyjąć, osuszyć i zmielić w maszynce wraz z obraną cebulą. Dodać jajko kaszę mannę opłukane rodzynki, gałkę muszkatołową, pieprz ziołowy, sól i cukier do smaku, dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na pergamin ściśle zawinąć formując rulon o średnicy szklanki, papier na końcach mocno skręcić i zawiązać bawełniana nicią. W garnku zagotować posoloną wodę z obranymi warzywami, zielem angielskim, pieprzem i liściem laurowym, włożyć do niej rybę i gotować na malutkim ogniu przez godzinę, następnie odstawić by wystygła zimną już rybę wyjąć z wywaru rozwinąć z papieru pokroić w plastry. Do szklanek przestudzonego wywaru dodać żelatynę przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Rybę ułożyć na półmiski, przybrać ugotowaną listkami natki pietruszki, zalać tężejącą galaretką i odstawić do całkowitego zastygnięcia. Podawać z sosem tatarskim lub chrzanowym.