Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
filet z dowolnej ryby morskiej
50 dkg -
jajko
1 szt -
cebula
1 szt -
kasza manna
3 łyżki -
rodzynki
2 łyzki -
ocet
3 łyżki -
sól do smaku
-
cukier
do smaku -
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
do smaku -
natka pietruszki
do odzoby -
Żelatyna wieprzowa Prymat
-
Pieprz ziołowy mielony Prymat
do smaku
Przepis i sposób przygotowania Ryba faszerowana II
Rybę namoczyć w wodzie (3 szklanki) z octem a następnie po godzinie wyjąć, osuszyć i zmielić w maszynce wraz z obraną cebulą. Dodać jajko kaszę mannę opłukane rodzynki, gałkę muszkatołową, pieprz ziołowy, sól i cukier do smaku, dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na pergamin ściśle zawinąć formując rulon o średnicy szklanki, papier na końcach mocno skręcić i zawiązać bawełniana nicią. W garnku zagotować posoloną wodę z obranymi warzywami, zielem angielskim, pieprzem i liściem laurowym, włożyć do niej rybę i gotować na malutkim ogniu przez godzinę, następnie odstawić by wystygła zimną już rybę wyjąć z wywaru rozwinąć z papieru pokroić w plastry. Do szklanek przestudzonego wywaru dodać żelatynę przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Rybę ułożyć na półmiski, przybrać ugotowaną listkami natki pietruszki, zalać tężejącą galaretką i odstawić do całkowitego zastygnięcia. Podawać z sosem tatarskim lub chrzanowym.
Komentarze (3)