Przepis i sposób przygotowania na: Ryba faszerowana bakaliami w galarecie .*.
Morele i rodzynki rozdrobnić i zalać białym winem. Rybę i odciśnięte kajzerki dokładnie zmielić, dodać do nich przygotowane wcześniej bakalie, śmietanę, skórkę z cytryny i żółtka. Masę rybną doprawić do smaku, a na końcu delikatnie dodać pianę ubitą z białek.
Na stole rozwinąć folię spożywczą i ułożyć na niej skórę z sandacza. Na niej równomiernie rozłożyć masę rybną i zwinąć, formując rulon. Tak przygotowaną roladę ułożyć na kratce i umieścić ją w garnku do gotowania ryb. Na dno garnka wlać wodę, gotować ok. 30 minut, a następnie wystudzić, pokroić w plastry i ułożyć na półmisku. Rybę, zamiast na folii spożywczej możemy rozłożyć na lnianej ściereczce. Podczas gotowania można wówczas dodać do wody liść laurowy, ziele angielskie, włoszczyznę i cząstki cytryny. Wówczas nasza rolada z sandacza będzie smaczniejsza i bardziej aromatyczna.
Wywar rybny zagotować. Gdy część płynu odparuje, zdjąć z ognia i dodać do niego ubite białka. Ponownie zagotować, a gdy białko wypłynie na wierzch, cały wywar sklarować. Do tak przygotowanego wywaru dodać namoczoną żelatynę, doprawić do smaku i ostudzić. Powstałą galaretą zalać rybę, którą dodatkowo można udekorować gotowanymi lub świeżymi warzywami i cytryną.