Ryba faszerowana bakaliami w galarecie .*.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z sandacza

    800 g
  • kajzerka

    2 sztuki
  • śmietana

    4 łyżki
  • skórka z cytryny

    1 cytryna
  • jajka

    2 sztuki
  • morele suszone

    5 sztuk
  • rodzynki

    1 łyżka
  • białe wino

    1 lampka
  • sól

  • pieprz biały Prymat

  • wywar rybny

  • białko

    3 jajka
  • żelatyna

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umytą i osuszoną papierowym ręcznikiem rybę oddzielić od skóry (skórę pozostawić) i usunąć ości. Następnie sandacza pokroić w kostkę, zamarynować w soli, pieprzu i przyprawie do ryb Prymat, po czym odstawić w chłodne miejsce.

Morele i rodzynki rozdrobnić i zalać białym winem. Rybę i odciśnięte kajzerki dokładnie zmielić, dodać do nich przygotowane wcześniej bakalie, śmietanę, skórkę z cytryny i żółtka. Masę rybną doprawić do smaku, a na końcu delikatnie dodać pianę ubitą z białek.
Na stole rozwinąć folię spożywczą i ułożyć na niej skórę z sandacza. Na niej równomiernie rozłożyć masę rybną i zwinąć, formując rulon. Tak przygotowaną roladę ułożyć na kratce i umieścić ją w garnku do gotowania ryb. Na dno garnka wlać wodę, gotować ok. 30 minut, a następnie wystudzić, pokroić w plastry i ułożyć na półmisku. Rybę, zamiast na folii spożywczej możemy rozłożyć na lnianej ściereczce. Podczas gotowania można wówczas dodać do wody liść laurowy, ziele angielskie, włoszczyznę i cząstki cytryny. Wówczas nasza rolada z sandacza będzie smaczniejsza i bardziej aromatyczna.
Wywar rybny zagotować. Gdy część płynu odparuje, zdjąć z ognia i dodać do niego ubite białka. Ponownie zagotować, a gdy białko wypłynie na wierzch, cały wywar sklarować. Do tak przygotowanego wywaru dodać namoczoną żelatynę, doprawić do smaku i ostudzić. Powstałą galaretą zalać rybę, którą dodatkowo można udekorować gotowanymi lub świeżymi warzywami i cytryną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Edith85 23.12.2016 07:38
Rewelacyjnie wygląda
Megi 25.11.2015 15:00
pyszny przepis
Klausia 21.08.2015 17:26
ciekawe to
Stenka 06.05.2014 21:46
apetyczne danie
kicius 05.02.2014 15:46
wyglada apetycznie
Monika-twin 22.12.2013 13:14
fajna rybka
joanna__s 10.12.2013 19:05
Super przepis na coś innego w święta. Na pewno wykorzystam ten przepis.
dodi 10.12.2013 15:01
pięknie wygląda
kasiaw 10.12.2013 14:21
ale pysznie wygląda ta ryba
Jusiaa 10.12.2013 13:56
Apetycznie to wygląda, bardzo podoba mi się ten przepis.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat