Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba duszona w sosie cytrynowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

okoń morski filety
cytryna 1-2 szt.
skórka z cytryny do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
oliwa 2-3 łyżki
miód płynny do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba duszona w sosie cytrynowym

Skórkę z cytryny otrzeć na drobnej tarce (tylko żółtą część) - owoc obrać z białego albedo oraz usunąć błonki i pestki. Czysty miąższ oraz otartą część żółtej skórki zmiksować z oliwą, miodem i 2-3 łyżkami wody.

Filety umyć, osuszyć i posypać solą - ułożyć na blaszce wyłożonej natłuszczonym oliwą papierem do pieczenia - na wierzch wyłożyć zmiksowaną masę cytrynową i rozsmarować równą warstwą.
Blaszkę nakryć szczelnie arkuszem alu-folii i zapiec w gorącym piekarniku przez 30-40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 26.08.2017 21:54
na sam widok tego dania ślinka mi cieknie :)
anka1988 26.08.2017 21:14
smacznie przyrządzona rybka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak