Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rustykalna tarta ze śliwkami i migdałami

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka 2,5 szklanki
masło 200 g
cukier 5 łyżki
sól 1 szczypta
woda 1/2 szklanki
płatki migdałowe 50 garść
śliwki 6 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Rustykalna tarta ze śliwkami i migdałami

Mąkę wyrobić z masłem, szczyptą soli. Posłodzić. Dodać wodę i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie.
Wstawić do lodówki na min. 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 180st C.
Ciasto rozwałkować najlepiej na kształt okręgu. Na środku ułożyć owoce, skropić stewią lub posypać cukrem. Rogi ciast zawinąć do środka.
Posypać migdałami i włożyć do piekarnika na ok 40 min. Piec aż ciasto będzie kruche i zarumienione.
Podawać ciepłe lub zimne najlepiej z keksem bitej śmietany.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak