Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
mała łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
mąka pszenna
250 g -
masło
125 g -
jajka
1 -
proszek do pieczenia
1/2 łyżeczki -
cukier puder
80 g -
sól
1 szczypta
Dodatkowo
-
śliwki węgierki
400 g -
mąka ziemniaczana
1 łyżka -
cukier
3 łyżki -
imbir starty
1 łyżka -
cynamon Prymat
1 łyżeczka -
jajka
1 do posmarowania brzegów -
cukier
posypania brzegów -
oliwa
do wysmarowania blachy -
cukier puder
do posypania tarty
Sposób przygotowania
Kroki postępowania


Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczką i zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30minut. Po tym czasie schłodzone ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wysmarowaną oliwą, rozwałkować na kształt koła o średnicy około 35cm. Środek ciasta wyłożyć śliwkami pozostawiając przy brzegu około 3-4cm marginesu. Pozostawiony margines zawinąć do środka delikatnie dociskając, smarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem i cynamonem.

Komentarze (13)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (3)