Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rustykalna tarta z rabarbarem i różą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 250 gram
masło 150 gram
jajko 1 sztuka
proszek do pieczenia szczypta
cukier puder 70 gram
sól szczypta

DODATKOWO

rabarbar 400 gram
cukier 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
konfitura 3-4 łyżki, domowa, różana
jajko do smarowania brzegów
cukier trzcinowy do posypania
cukier puder do podania

Porada

Tarte, podobnie jak crumble można podać z gałką ulubionych lodów.

Przepis i sposób przygotowania na: Rustykalna tarta z rabarbarem i różą

Kroki postępowania

1
Składniki ciasta wykładamy na stolnicę i zagniatamy. Gotowe ciasto wstawiamy na około 1 godzinę do chłodu (lodówki).
Krok 1 - Rustykalna tarta z rabarbarem i różą foto
2
Między czasie rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy w około 1 cm kawałki. Pokrojony umieszczamy w misce i zasypujemy łyżką cukru, by puścił sok.
Krok 2 - Rustykalna tarta z rabarbarem i różą foto
3
Gotowe, schłodzone ciasto wykładamy na stolnice i wałkujemy na okrąg o średnicy około 40 cm.
Krok 3 - Rustykalna tarta z rabarbarem i różą foto
4
Środek ciasta smarujemy konfiturą różaną, pozostawiając przy brzegu około 4 cm margines.
Krok 4 - Rustykalna tarta z rabarbarem i różą foto
5
Rabarbar łączymy z mąką ziemniaczaną i wykładamy na różę.
Krok 5 - Rustykalna tarta z rabarbarem i różą foto
6
Pozostawione brzegi zawijamy do środka delikatnie dociskając. Zawinięte brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Tarte wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40-45 minut w 180°C.
Gotowe ciasto studzimy, a przed podaniem oprószamy owoce delikatnie cukrem pudrem.
Krok 6 - Rustykalna tarta z rabarbarem i różą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 01.01.2016 19:06
takie desery można jeść i jeść
Łukasz15 31.12.2015 09:06
Pyszności.
Agnieszka-87-25 31.12.2015 08:31
superowa jest
bietka 31.12.2015 08:06
Smaczna :)
gusia1000 31.12.2015 02:28
Fajna tarta.
jagoda5913 31.12.2015 00:35
pięknie wygląda
Wafelek2601 31.12.2015 00:09
Super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak