Rustykalna tarta z rabarbarem i różą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • mąka

    250 gram
  • masło

    150 gram
  • jajko

    1 sztuka
  • proszek do pieczenia

    szczypta
  • cukier puder

    70 gram
  • sól

    szczypta

DODATKOWO

  • rabarbar

    400 gram
  • cukier

    1 łyżka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • konfitura

    3-4 łyżki, domowa, różana
  • jajko

    do smarowania brzegów
  • cukier trzcinowy

    do posypania
  • cukier puder

    do podania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rustykalna tarta z rabarbarem i różą foto
Składniki ciasta wykładamy na stolnicę i zagniatamy. Gotowe ciasto wstawiamy na około 1 godzinę do chłodu (lodówki).
Krok 2 - Rustykalna tarta z rabarbarem i różą foto
Między czasie rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy w około 1 cm kawałki. Pokrojony umieszczamy w misce i zasypujemy łyżką cukru, by puścił sok.
Krok 3 - Rustykalna tarta z rabarbarem i różą foto
Gotowe, schłodzone ciasto wykładamy na stolnice i wałkujemy na okrąg o średnicy około 40 cm.
Krok 4 - Rustykalna tarta z rabarbarem i różą foto
Środek ciasta smarujemy konfiturą różaną, pozostawiając przy brzegu około 4 cm margines.
Krok 5 - Rustykalna tarta z rabarbarem i różą foto
Rabarbar łączymy z mąką ziemniaczaną i wykładamy na różę.
Krok 6 - Rustykalna tarta z rabarbarem i różą foto
Pozostawione brzegi zawijamy do środka delikatnie dociskając. Zawinięte brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Tarte wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40-45 minut w 180°C.
Gotowe ciasto studzimy, a przed podaniem oprószamy owoce delikatnie cukrem pudrem.
Jadwiga/Jaga85
Tarte, podobnie jak crumble można podać z gałką ulubionych lodów.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Zdzisław 01.01.2016 19:06
takie desery można jeść i jeść
Łukasz15 31.12.2015 09:06
Pyszności.
Agnieszka-87-25 31.12.2015 08:31
superowa jest
bietka 31.12.2015 08:06
Smaczna :)
gusia1000 31.12.2015 02:28
Fajna tarta.
jagoda5913 31.12.2015 00:35
pięknie wygląda
Wafelek2601 31.12.2015 00:09
Super przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat