Rustykalna tarta z makiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • mąka

    250 gram
  • masło

    100 gram
  • margaryna

    40 gram
  • jajko

    1 sztuka
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyżeczki
  • cukier puder

    2 łyżki
  • sól

    szczypta
  • białko do smarowania

  • cukier brązowy

    do posypania

NADZIENIE

  • masa makowa

    550-600 gram
  • jajko

    1 sztuka
  • kasza manna

    2 łyżki
  • olejek migdałowy

    do smaku
  • proszek do pieczenia

    1/3 łyżeczki
  • bakalie

    0,5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rustykalna tarta z makiem foto
MASA MAKOWA:Masę makową przekładamy do miski. Dodajemy do niej jajka, proszek do pieczenia, kaszę, olejek oraz bakalie. Całość mieszamy. Gotową masę makową wykładamy na ciasto kruche
Krok 2 - Rustykalna tarta z makiem foto
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Do wykonanego kopczyku dodajemy pozostałe składniki ciasta. Zagniatamy je.
Krok 3 - Rustykalna tarta z makiem foto
Gotowe schładzamy około 50 minut.
Między czasie przygotowujemy nadzienie makowe.
Krok 4 - Rustykalna tarta z makiem foto
Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na okrąg o średnicy około 40 cm. Delikatnie wyrównujemy brzegi odcinając dokoła kawałek ciasta. Z otrzymanego ciasta wykonane zostaną gwiazdki na wierzchu tarty. Na środek rozwałkowanego ciasta wykładamy masę makową, pozostawiając przy brzegu około 4 cm margines.
Krok 5 - Rustykalna tarta z makiem foto
Pozostawiony „margines” zawijamy do środka, nakładając go na mak. Brzegi delikatnie dociskamy, smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym.
Na mak wykładamy także kilka gwiazdek wyciętych z resztek ciasta. Gwiazdki także smarujemy białkiem i posypujemy cukrem.
Tak przygotowaną tarte wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 40 minut w 180°C. Upieczoną wyciągamy i dokładnie studzimy.
Przed podaniem oprószamy delikatnie cukrem pudrem.
Jadwiga/Jaga85
To prosta, tania i szybka w przygotowaniu tarta. Idealnie sprawdzi się na świątecznym stole:).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 02.01.2016 02:09
Dobra tarta.
Agnieszka-87-25 01.01.2016 09:08
ekstra tarta
Iwusia 31.12.2015 23:23
smakowita :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat