Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rustykalna tarta z makiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 250 gram
masło 100 gram
margaryna 40 gram
jajko 1 sztuka
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
cukier puder 2 łyżki
sól szczypta
białko do smarowania
cukier brązowy do posypania

NADZIENIE

masa makowa 550-600 gram
jajko 1 sztuka
kasza manna 2 łyżki
olejek migdałowy do smaku
proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki
bakalie 0,5 szklanki

Porada

To prosta, tania i szybka w przygotowaniu tarta. Idealnie sprawdzi się na świątecznym stole:).

Przepis i sposób przygotowania na: Rustykalna tarta z makiem

Kroki postępowania

1
MASA MAKOWA:Masę makową przekładamy do miski. Dodajemy do niej jajka, proszek do pieczenia, kaszę, olejek oraz bakalie. Całość mieszamy. Gotową masę makową wykładamy na ciasto kruche
Krok 1 - Rustykalna tarta z makiem foto
2
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Do wykonanego kopczyku dodajemy pozostałe składniki ciasta. Zagniatamy je.
Krok 2 - Rustykalna tarta z makiem foto
3
Gotowe schładzamy około 50 minut.
Między czasie przygotowujemy nadzienie makowe.
Krok 3 - Rustykalna tarta z makiem foto
4
Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na okrąg o średnicy około 40 cm. Delikatnie wyrównujemy brzegi odcinając dokoła kawałek ciasta. Z otrzymanego ciasta wykonane zostaną gwiazdki na wierzchu tarty. Na środek rozwałkowanego ciasta wykładamy masę makową, pozostawiając przy brzegu około 4 cm margines.
Krok 4 - Rustykalna tarta z makiem foto
5
Pozostawiony „margines” zawijamy do środka, nakładając go na mak. Brzegi delikatnie dociskamy, smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym.
Na mak wykładamy także kilka gwiazdek wyciętych z resztek ciasta. Gwiazdki także smarujemy białkiem i posypujemy cukrem.
Tak przygotowaną tarte wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 40 minut w 180°C. Upieczoną wyciągamy i dokładnie studzimy.
Przed podaniem oprószamy delikatnie cukrem pudrem.
Krok 5 - Rustykalna tarta z makiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.01.2016 02:09
Dobra tarta.
Agnieszka-87-25 01.01.2016 09:08
ekstra tarta
Iwusia 31.12.2015 23:23
smakowita :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak