Rustykalna tarta z jabłkiem, imbirem i nutą cynamonu

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka pszenna

    250 g
  • masło

    150 g
  • jajko

    1
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • cukier puder

    60 g
  • sól

    szczypta

Dodatkowo:

  • jabłka

    500 g (waga po obraniu)
  • cukier

    3 łyżki
  • imbir starty

    3 łyżki
  • cynamon Prymat

    2 łyżeczki
  • cukier

    do posmarowania i posypania brzegów
  • jajko

    do posmarowania i posypania brzegów
  • cukier puder

    do posypania tarty
  • oliwa

    do wysmarowania blachy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rustykalna tarta z jabłkiem, imbirem i nutą cynamonu foto
Jabłka obrać, pozbawić gniazda nasiennego, pokroić w plasterki, posypać cukrem, startym imbirem i cynamonem.
Krok 2 - Rustykalna tarta z jabłkiem, imbirem i nutą cynamonu foto
Ciasto
Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczką i zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30minut. Po tym czasie schłodzone ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wysmarowaną oliwą i wyłożoną papierem do pieczenia, rozwałkować na kształt koła o średnicy około 35-40cm.
Krok 3 - Rustykalna tarta z jabłkiem, imbirem i nutą cynamonu foto
Środek ciasta wyłożyć plasterkami jabłka pozostawiając przy brzegu około 3-4cm marginesu.
Krok 4 - Rustykalna tarta z jabłkiem, imbirem i nutą cynamonu foto
Pozostawiony margines zawinąć do środka delikatnie dociskając, smarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem i cynamonem.
Krok 5 - Rustykalna tarta z jabłkiem, imbirem i nutą cynamonu foto
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45minut. Tartę ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Linka2107
Pachnące imbirem chrupiące ciasto o nieregularnych brzegach, ze świeżymi jabłkami i aromatycznym cynamonem to doskonały pomysł na deser z wykorzystaniem naszych polskich jabłek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
trufelek 22.08.2016 10:13
Pyszne ciasto :) Akurat mam mnóstwo jabłek na ogrodzie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat