Rustykalna tarta z jabłkami i cukrem toffi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    250 gram
  • masło zimne

    125 gram
  • woda zimna

    3 łyżka
  • cukier

    40 gram
  • sól

    1 szczypta
  • cukier

    3 łyżka
  • cynamon Prymat

    2 łyżeczka
  • jabłka

    4 sztuka
  • cukier toffi

    1/2 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do mąki dodać szczyptę soli, cukier oraz pokrojone w kostkę masło. Wszystko posiekać nożem. Zrobić dołek na środku i wlać wodę. Szybko zagnieść ciasto, uformować je w kulę, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki do schłodzenia na około 1 godzinę.
W międzyczasie obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić je na ósemki. Posypać cukrem i cynamonem. Wymieszać.
Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg o grubości ok. 0,5 cm. Na środku ułożyć cząstki jabłek. Brzegi ciasta zawinąć do góry. Brzegi ciasta posypać cukrem. Tartę piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
EmciaPichci 03.03.2014 08:24
cudownie się prezentuje!
IwonaDD 27.01.2014 14:54
wspaniała tarta!
IKrakowianka 23.01.2014 16:59
jak dla mnie rewelacja!
Olga_SK 27.11.2013 14:27
Dodałam do ulubionych i na pewno wypróbuję, bo wygląda bajecznie!
Christopher 27.11.2013 12:33
Ola1984.Bardzo dobry pomysł,też tak zrobię.
6zer 27.11.2013 10:19
fajny pomysł
Barbara13 27.11.2013 09:53
bardzo lubię takie ciacho :)
Konczi 27.11.2013 08:47
lubie takie :)
Aga-25 27.11.2013 08:36
takie coś nowego dla mnie fajne
Zdzisław 27.11.2013 08:07
dla mnie smaczne jedzenie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat