APM

Rustykalna tarta z jabłkami i bakaliami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    100 gram
  • mąka krupczatka

    50 gram
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • cukier puder

    30 gram
  • margaryna

    120 gram
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyżeczka
  • śmietana

    1 łyżka
  • jabłko

    4 sztuka
  • rodzynki

    1 łyżka
  • orzechy włoskie

    2 łyżka
  • skórka pomarańczowa

    1 łyżka
  • płatki migdałowe

    2 łyżka
  • cukier puder

    2 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąki z cukrem pudrem przesiać na stolnicę, dodać żółtko, margarynę, śmietanę i zagnieść ciasto. Owinąć w folię i odstawić do schłodzenia na 30 minut.

Obrane i pokrojone w kostkę jabłka wymieszać z rodzynkami, orzechami, skórką pomarańczową i cukrem pudrem.

Schłodzone ciasto rozwałkować, przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nałożyć jabłka z bakaliami zostawiając kilka cm wolnego miejsca. Brzegi założyć do środka.

Piec tartę w 190' ok. 40 minut. Posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
cris04 03.12.2012 23:33
Musi być pyszna.....!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat