Rustykalna tarta z gruszkami, chrupiącymi orzeszkami i czekoladą

Rustykalna tarta z gruszkami, chrupiącymi orzeszkami i czekoladą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    250 g
  • masło

    130 g
  • jajko

    1
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • cukier

    2 łyżki
  • sól

    szczypta

Dodatkowo

  • gruszki

    500 g (waga po obraniu)
  • baton

    250 g (snickers )
  • cukier brązowy

    2 łyżki
  • cynamon

    2 łyżeczki
  • cukier

    do posypania brzegów
  • jajko

    do posmarowania brzegów
  • oliwa

    do wysmarowania blachy
  • cukier puder

    do posypania tarty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rustykalna tarta z gruszkami, chrupiącymi orzeszkami i czekoladą foto
Gruszki obrać, pozbawić gniazda nasiennego, pokroić w plasterki, posypać cukrem i cynamonem. Batony snickers pokroić w kawałki o grubości 50mm.
Krok 2 - Rustykalna tarta z gruszkami, chrupiącymi orzeszkami i czekoladą foto
Ciasto
Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczką i zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30minut.
Krok 3 - Rustykalna tarta z gruszkami, chrupiącymi orzeszkami i czekoladą foto
Po tym czasie schłodzone ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wysmarowaną oliwą i wyłożoną papierem do pieczenia, rozwałkować na kształt koła o średnicy około 35-40cm. Środek ciasta wyłożyć kawałkami snickersa, oraz plasterkami gruszki pozostawiając przy brzegu około 3-4cm marginesu.
Krok 4 - Rustykalna tarta z gruszkami, chrupiącymi orzeszkami i czekoladą foto
Pozostawiony margines zawinąć do środka delikatnie dociskając, smarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem i cynamonem.
Krok 5 - Rustykalna tarta z gruszkami, chrupiącymi orzeszkami i czekoladą foto
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45minut. Tartę ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Linka2107
Szybkie w przygotowaniu, pachnące cynamonem ciasto na bazie świeżych gruszek, chrupiących delikatnie słonych orzeszków, które idealnie komponują się ze słodką, mleczną czekoladą to moja propozycja na owocowe, sezonowe ciasto.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
sezamek 17.09.2016 17:44
cudowna tarta , zabieram :)
wyattearp 14.09.2016 11:54
moje smaki !!! :)
Mniam 14.09.2016 10:53
Fajny pomysł z tymi batonikami, tarta musi smakować obłędnie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat