Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rustykalna tarta mirabelkowa

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 250 gram
masło 150 gram
jajko 1 sztuka
proszek do pieczenia szczypta
cukier puder 70 gram
sól szczypta

DODATKOWO

mirabelki 350 gram
borówka amerykańska 2-3 łyżki
biała czekolada 150 gram
mleko 2 łyżki
mąka ziemniaczana do oprószenia mirabelek
cynamon Prymat do smaku
jajko do smarowania brzegów
cukier trzcinowy do posypania brzegów
cukier puder do podania

Porada

Mirabelka to trochę zapomniana przez niektórych śliwka! Osobiście często po nią sięgam. W deserach czy przetworach jest niezastąpiona:).

Przepis i sposób przygotowania na: Rustykalna tarta mirabelkowa

Kroki postępowania

1
Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta. Zagniatamy je. Gotowe odstawiamy na ok 40 minut do lodówki.
Między czasie przygotowujemy składniki nadzienia.
Krok 1 - Rustykalna tarta mirabelkowa foto
2
Mirabelki myjemy, osuszamy i usuwamy delikatnie pestki. Czekoladę łamiemy na mniejsze części. Z dodatkiem mleka rozpuszczamy ją na wolnym ogniu. Gotową delikatnie studzimy.
Krok 2 - Rustykalna tarta mirabelkowa foto
3
Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na okrąg o średnicy około 40 cm. Środek ciasta smarujemy białą czekoladą, pozostawiając przy brzegu około 4 cm margines.
Krok 3 - Rustykalna tarta mirabelkowa foto
4
Mirabelki oprószamy mąką ziemniaczaną i wykładamy na czekoladę. Na wierch wykładamy borówki. Owoce oprószamy delikatnie cynamon.
Krok 4 - Rustykalna tarta mirabelkowa foto
5
Pozostawiony „margines” ciasta zawijamy do środka nakładając go na owoce. Brzegi delikatnie dociskamy, smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym.
Tak przygotowaną tarte wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 35 minut w 180°C. Upieczoną wyciągamy i pozostawiamy do wystudzenia.
Przed podaniem oprószamy ciasto delikatnie cukrem pudrem.
Krok 5 - Rustykalna tarta mirabelkowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 31.12.2015 02:14
Super tarta.
Poison1988 30.12.2015 07:57
piękna tarta a kubki smakowe przypomną sobie o lecie :)
Wafelek2601 29.12.2015 21:26
Dla mnie super
agaK. 29.12.2015 20:04
Mirabelki kojarzą mi się z czasami szkoły podstawowej i z dzikimi jej drzewkami:)
gosia561 29.12.2015 18:35
niezwykle apetyczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak