Rustykalna tarta mirabelkowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • mąka

    250 gram
  • masło

    150 gram
  • jajko

    1 sztuka
  • proszek do pieczenia

    szczypta
  • cukier puder

    70 gram
  • sól

    szczypta

DODATKOWO

  • mirabelki

    350 gram
  • borówka amerykańska

    2-3 łyżki
  • biała czekolada

    150 gram
  • mleko

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    do oprószenia mirabelek
  • cynamon Prymat

    do smaku
  • jajko

    do smarowania brzegów
  • cukier trzcinowy

    do posypania brzegów
  • cukier puder

    do podania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rustykalna tarta mirabelkowa foto
Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta. Zagniatamy je. Gotowe odstawiamy na ok 40 minut do lodówki.
Między czasie przygotowujemy składniki nadzienia.
Krok 2 - Rustykalna tarta mirabelkowa foto
Mirabelki myjemy, osuszamy i usuwamy delikatnie pestki. Czekoladę łamiemy na mniejsze części. Z dodatkiem mleka rozpuszczamy ją na wolnym ogniu. Gotową delikatnie studzimy.
Krok 3 - Rustykalna tarta mirabelkowa foto
Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na okrąg o średnicy około 40 cm. Środek ciasta smarujemy białą czekoladą, pozostawiając przy brzegu około 4 cm margines.
Krok 4 - Rustykalna tarta mirabelkowa foto
Mirabelki oprószamy mąką ziemniaczaną i wykładamy na czekoladę. Na wierch wykładamy borówki. Owoce oprószamy delikatnie cynamon.
Krok 5 - Rustykalna tarta mirabelkowa foto
Pozostawiony „margines” ciasta zawijamy do środka nakładając go na owoce. Brzegi delikatnie dociskamy, smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym.
Tak przygotowaną tarte wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 35 minut w 180°C. Upieczoną wyciągamy i pozostawiamy do wystudzenia.
Przed podaniem oprószamy ciasto delikatnie cukrem pudrem.
Jadwiga/Jaga85
Mirabelka to trochę zapomniana przez niektórych śliwka! Osobiście często po nią sięgam. W deserach czy przetworach jest niezastąpiona:).

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 31.12.2015 02:14
Super tarta.
Poison1988 30.12.2015 07:57
piękna tarta a kubki smakowe przypomną sobie o lecie :)
Wafelek2601 29.12.2015 21:26
Dla mnie super
agaK. 29.12.2015 20:04
Mirabelki kojarzą mi się z czasami szkoły podstawowej i z dzikimi jej drzewkami:)
gosia561 29.12.2015 18:35
niezwykle apetyczny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat