Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ruskie pierogi z bazylią

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szkl
żółtko jajek
masło 1 łyżeczka
woda 1 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Ruskie pierogi z bazylią

Nadzienie: 3 ziemniaki2 łyżki twarogu1/2 cebuli-dużasól, pieprz mielony1 łyżka bazylii suszonej
Polewa: 150g boczku wędzonego1/2 cebuli-dużejsól, pieprz mielony

w misce - wsypać mąkę, dodać żółtko, masło, szczyptę soli i wyrabiamy, dodając ciepłej wody - małe ilości (ciasto ma być elastyczne i nie lepić się do rąk) przykryć ściereczką. Ziemniaki obrać, ugotować w wodzie z solą. Odcedzić, ubić tłuczkiem, dodać cebulkę (którą wcześniej zrumieniliśmy na oleju - obraną i pokrojoną drobniutko) dodać 2 łyżki twarogu, pieprz mielony, bazylię i wymieszać (robimy to wcześniej aby wszystko wystygło). Ciasto kroimy na kawałki i rozwałkować na cienki placek (to nie wymagało podsypywania mąką) wycinamy szklanką okrągłe placki na które nakładamy farsz i sklejamy (można widelcem przygniatać końcówki) i tak postępujemy do wykończenia ciasta i farszu. Do garnka wlewamy wodę dodajemy szczyptę soli i jak zacznie wrzeć zmniejszyć gaz i wkładamy zrobione pierogi partiami, lekko zamieszać, jak podniosą się do góry gotujemy ok 2 min. i wykładamy na talerzyki sitkiem. Przygotować polewę-na oleju smażymy boczek, pokrojony w kostkę drobną lub paski, jak będzie zrumieniony dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę (smażymy aż cebulka będzie lekko zrumieniona) i popieprzyć-nie solimy bo boczek jest słony. I polewamy gotowe pierogi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Chojłówna 29.08.2011 11:54
takich jeszcze nie jadłam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak