Ruskie pierogi - podpiekane

Ruskie pierogi - podpiekane

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

farsz

  • ziemniaki

    1 kg
  • ser biały

    250 g
  • cebula biała

    1 szt
  • olej do smażenia

  • sól i pieprz

    do smaku

cisto

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • sól

    1/4 łyżeczki
  • woda ciepła

    3/4 szklanki

Dodatkowo

  • białko do smarowania

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ruskie pierogi - podpiekane foto
Ziemniaki obieramy,płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i studzimy. Przeciskamy ziemniaki przez praskę
Krok 2 - Ruskie pierogi - podpiekane foto
Następnie przeciskamy przez praskę biały ser.
Krok 3 - Ruskie pierogi - podpiekane foto
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, szklimy ją na rozgrzanym oleju.
Krok 4 - Ruskie pierogi - podpiekane foto
Do ziemniaków i sera dodajemy cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy farsz
Krok 5 - Ruskie pierogi - podpiekane foto
Przygotowujemy ciasto. Mąkę wraz z solą zagniatamy z ciepłą wodą na elastycznie ciasto.
Krok 6 - Ruskie pierogi - podpiekane foto
Wałkujemy je na cienkie placki i wykrawamy szklanką kółka.
Krok 7 - Ruskie pierogi - podpiekane foto
Na każdym kółeczko układamy porcję farszu,
Krok 8 - Ruskie pierogi - podpiekane foto
Zlepiamy pierogi.
Krok 9 - Ruskie pierogi - podpiekane foto
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, przez około 5 minut od ich wypłynięcia. Wyciągamy do zimnej wody i odcedzamy.
Krok 10 - Ruskie pierogi - podpiekane foto
Układamy pirogi na papierze do pieczenie lub na kratce, smarujemy roztrzepanym białkiem i zapiekamy do zarumieniania w nagrzanym piekarniku w około 180 stopniach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Futka

26.09.2014 13:47
Wspaniałe! pamiętam takie pierożki z dzieciństwa - niebo dla podniebienia!

Wacław

25.09.2014 15:35
pycha,lubimy takie pierogi :-)

mysza75

25.09.2014 14:53
jaka fajna wersja pierogów

Czyki

25.09.2014 14:17
Tak bardzo smaczne takie pierożki opiekane :)

Laila2786

25.09.2014 14:01
pyszne pierożki, takie jak lubię

Konczi

25.09.2014 12:52
:) uwielbiam ruskie pierogi, mogłabym je jeść w każdym wydaniu :D

pajbek

25.09.2014 12:35
Coś dla mnie :-)

IlonaAlbertos

25.09.2014 11:58
Uwielbiam pierogi ruskie.

Adamorek

25.09.2014 11:38
jak by miały piegi

pestka

25.09.2014 11:29
lubię takie pierogi

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat