Ruskie pierogi

Ruskie pierogi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

składniki

  • mąka tortowa

    2 szkalnki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżeczka
  • sól do smaku

    1 szczypta
  • jaja

    1 szt
  • woda gorąca

    1/2 szklanki
  • woda

    3 litry do gotowania pierogów
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżka
  • olej

    1 łyżeczka

farsz

  • ser biały

    200 gr
  • ziemniaki

    150 gr
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczaka
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1/2 łyzęczki
  • cebula

    1 szt śerdnia
  • olej do smażenia

    2-3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ruskie pierogi foto
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na tłuszczu.
Krok 2 - Ruskie pierogi foto
Wsypać przyprawę kucharek.
Krok 3 - Ruskie pierogi foto
Ziemniaki obrać i ugotować z solą, ugnieść lub przecisnąć przez praskę.
Ostudzone połączyć z pokruszonym białym serem.
Krok 4 - Ruskie pierogi foto
Wsypać pieprz, sól i wymieszać dokładnie.
Krok 5 - Ruskie pierogi foto
Wyrobić ciasto na pierogi z podanych składników i odłożyć na 1/2 godziny.
Krok 6 - Ruskie pierogi foto
Następnie rozwałkować ciasto cieniutko. Wykrawać szklanką lub foremką krążki. Nakładać farsz i lepić pierogi. Gotować 3 minuty od wypłynięcia, gotowe można polać masłem z cebulką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Janina 24.01.2017 16:17
Są pyszne;))
w mojej kuchni 24.01.2017 15:20
smaczne jedzonko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat