Ruskie pierogi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka

    40 dag
  • jajko

    1
  • olej

    1 łyżeczka
  • Farsz:

  • cebula

    1
  • słonina

    10 dag
  • ziemniaki ugotowane

    20 dag
  • sól

  • pieprz

  • smażona śmietana do polania

  • twaróg

    30 (półtłusty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ruskie pierogi foto
Przesianą mąkę wysypujemy na stolnicę, wbijamy jajko, dodajemy olej i odrobinę ciepłej wody. Zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodajemy wodę lub mąkę. Ciasto powinno być elastyczne i dobrze wyrobione. Podsypujemy odrobiną mąki i wałkujemy na grubość ok 5mm. Kroimy nożem na kwadraty.
Krok 2 - Ruskie pierogi foto
Ser i ziemniaki mielimy w maszynce. Słoninę kroimy w kostkę, wytapiamy i smażmy z cebulką. Dodajemy do sera i ziemniaków, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Ruskie pierogi foto
Nakładamy porcje farszu na środek kwadratów i bardzo starannie zlepiamy krawędzie pierogów. Zagotowujemy 3/4 garnka wody, solimy i gotujemy porcjami pierogi ok 10 min od wypłynięcia.
Krok 4 - Ruskie pierogi foto
Wyciągamy łyżką cedzakową i polewamy smażoną śmietaną lub roztopionym masłem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ania84 27.12.2013 20:54
smażona śmietanka jest pyszna ale można polać usmażonymi pieczarkami na masełku tez smakują świetnie
irenka 27.12.2013 17:24
pyszności,moje ulubione
halina17 27.12.2013 17:08
Dobre pierogi.
IwonaDD 27.12.2013 16:59
pychota!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat