Ruskie pierogi

Ruskie pierogi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    50 dag
  • woda

    1/2 szklanki
  • jajko

    1 szt
  • szczypta soli

  • ziemniaki gotowane

    1/2 kg
  • ser biały

    25 dag
  • cebula

    3-4 szt
  • sól i pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z mąki, jajka, wody i szczypty soli zagnieść ciasto. Ziemniaki ugotować, ostudzić i przecisnąć przez praskę, cebulę drobno posiekać i mocno podsmażyć na oleju czy maśle.Połączyć razem z ziemniakami i serem. Doprawić do smaku.
Można ser przecisnąć razem ziemniakami, ale ja robię to ręcznie, bo lubimy wyczuwać ser.Lepimy pierogi, wrzucamy na wrzątek posolony z dodatkiem oleju i gotujemy 3-4 minuty.Podajemy z podsmażoną cebulką, czy śmietaną na ostro

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jolajka 06.03.2011 12:50
jeżeli ma taki zapał do lepienia pierogów jak ja, to nie szybko?!
pacpaw 06.03.2011 09:01
ach te pierogi, kiedy namówię aby zechciała mi ulepić...
MAR3STA 24.02.2011 20:39
ruskie sa pycha;)
ben-ka 22.02.2011 09:05
Dzisiaj i ja robię pierogi:)
Małgorzata113 22.02.2011 08:53
świetny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat