Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ruskie pierogi

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto

mąka pszenna 40 dag
jajko 1 szt.
olej 1 łyżka

Składniki na nadzienie

ziemniaki 8 szt.
ser biały 35 dag
smalec 5 dag
cebula biała 2 szt.
sól
pieprz
masło 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ruskie pierogi

Wykonanie:
Ziemniaki obrać i ugotować – ostudzić. Następnie zmielić w maszynce razem ze serem. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na smalcu i dodać do ziemniaków i przyprawić do smaku. Ciasto wyrobić z dodatkiem ciepłej wody aż będzie miękkie i ciągliwe. Po czym rozwałkować , wykrawać szklanka kółka, nakładać farsz, formować pierogi i ugotować w osolonej wodzie. Podawać ciepłe polane roztopionym masłem lub śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 30.05.2014 21:53
Nie ma to jak dobry pierożek :)
V_kuchareczka 29.05.2014 21:20
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak