Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ruskie pampuchy z dynią

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

CIASTO

drożdże świeże 25 g
cukier 1 łyżeczka
puree z dyni 200 g
mleko ciepłe 1 szkl
mąka pszenna 3 1/2 szkl
oliwa 2 łyżki
jajko 1 szt
sól 1/2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta

NADZIENIE

ziemniaki ugotowane 200 g
twaróg 250 g
cebula 1 szt
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Porada

Gorące podawać z masłem, ze zrumienioną cebulką, boczkiem, śmietaną lub jogurtem. Co kto lubi, tak jak przy pierogach ruskich :) Jeżeli puree z dyni będzie miało gęstość tłuczonych ziemniaków, to należy zmniejszyć ilość mąki do 3 szklanek.

Przepis i sposób przygotowania na: Ruskie pampuchy z dynią

Kroki postępowania

1
Zrobić zaczyn rozcierając drożdże z cukrem i 1/4 szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka. Odstawić na 10 min, aż drożdże się spienią.
Mąkę przesiać do misy, w której będziemy wyrabiać ciasto. Wymieszać razem z solą i gałką, po czym dodać resztę ciepłego mleka, olej, rozmącone jajko, puree z dyni i zaczyn. Połączyć i wyrobić ciasto, zagniatając go około 10min. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 1 - Ruskie pampuchy z dynią foto
2
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Ziemniaki przecisnąć przez praskę, połączyć z twarogiem i usmażoną cebulką. Przyprawić solą i pieprzem.
Krok 2 - Ruskie pampuchy z dynią foto
3
Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, uformować rulon i podzielić na 16 części. Jeżeli będzie się lepiło, to podsypać trochę mąką.
Krok 3 - Ruskie pampuchy z dynią foto
4
Z każdej części zrobić placuszek i zamknąć w nim porcję nadzienia. Odłożyć na tackę oprószoną mąką łączeniem do dołu i przykryć ściereczką. Pampuchy powinny trochę podrosnąć. W zasadzie jak kończyłam lepić ostatnie pierwsze były gotowe do gotowania.
Krok 4 - Ruskie pampuchy z dynią foto
5
Wkład do gotowania na parze lub sito posmarować olejem (koniecznie!) i układać na nim pampuchy, zachowując odstęp. Nie mogą dotykać wody. Parować pod przykryciem 10 min. Smacznego :)
Krok 5 - Ruskie pampuchy z dynią foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 26.09.2015 23:22
bardzo fajny przepis
Monika-twin 26.09.2015 11:03
rewelacyjny przepis.
ilka01 26.09.2015 10:36
wyglądają super
Futka 26.09.2015 09:31
Świetny pomysł na pampuchy. Wyglądają bardzo apetycznie )
Madzai 26.09.2015 09:22
Cudownie wyglądają, nic tylko zjeść
ben-ka 26.09.2015 09:15
Piękny kolor uzyskałaś.
gosia56 26.09.2015 08:40
super pomysł;)
Agnieszka-87-25 26.09.2015 07:49
wyglądają przeapetycznie
Habibi 26.09.2015 07:21
za ten kolor uwielbiam dynię, zwłaszcza hokkaido - nadaje cudnej słonecznej barwy :)
Ada-Gaba 25.09.2015 23:09
interesujący przepis wart wypróbowania
Iwusia 25.09.2015 22:48
wspaniały kolorek i smak pewno obłędny
Bernadeta1 25.09.2015 22:47
na sam widok zgłodniałam, pyszności
mysza75 25.09.2015 22:31
jakie fajne i dobre
Wiktoria29 25.09.2015 21:01
bardzo podoba mi się kolorek i chętnie bym się poczęstowała takim
mirosława4 25.09.2015 20:52
apetyczne :)
Wafelek2601 25.09.2015 20:50
Bardzo smaczne
agnieszka214 25.09.2015 20:13
Bardzo ciekawy przepis
Ifa 25.09.2015 19:04
Ale świetne! Podkradam przepis, pokuszę się je zrobić :-))
IZABELA29 25.09.2015 18:37
superaśne i smaczne
2milutka 25.09.2015 17:24
ale bosssko wyglądają :)
gosia1988 25.09.2015 17:19
ale super wyglądają - jestem ciekawa smaku, więc chyba zrobię przy najbliższej okazji :)
Jadwiga/Jaga85 25.09.2015 17:09
rewelacja i ten kolor!
marcia7 25.09.2015 17:03
ciekawy kolor
aginaa 25.09.2015 16:51
ale mają piękny kolor
inka2012 25.09.2015 16:32
wspaniale wyglądają :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak