Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

"ruskie" naleśniki

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

naleśniki

mleko 2% 2 szkl
woda gazowana 1 szkl
mąka pszenna 1,5 szkl
olej 1 łyżka
jajko 2 szt

farsz

twaróg półtłusty 250 g
ziemniaki 500 g
cebula 1 szt
olej 1 łyżka
sól i pieprz 1 łyżeczka
ser żółty starty 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: "ruskie" naleśniki

Kroki postępowania

1
Jajka roztrzepujemy, wlewamy mleko, wodę gazowaną oraz mąkę. Mieszamy wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji [mąki dajemy tyle, aby ciasto było lejące się, ale nie za rzadkie]. Smażymy naleśniki na niewielkiej ilości tłuszczu.
Krok 1 - "ruskie" naleśniki  foto
2
Ziemniaki gotujemy aż będą miękkie. Twaróg mielimy. Cebulkę kroimy w kostkę, podsmażamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, doprawiając do smaku.
Krok 2 - "ruskie" naleśniki  foto
3
Przygotowany farsz nakładamy na każdego naleśnika. Zawijamy jak na krokiety.
Krok 3 - "ruskie" naleśniki  foto
4
Powstałe naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym odrobiną oleju. Posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym d 180 stopni około 30 minut.
Krok 4 - "ruskie" naleśniki  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 22.03.2017 23:11
Fajny i ciekawy pomysł.Naleśniki super;)
justynkag 27.02.2017 09:35
Nie miałam okazji takich próbować.Brzmi ciekawie
Wiesława1 27.02.2017 08:03
Bardzo je lubię
Barbara13 27.02.2017 08:00
Ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak